Monitoring rada vlasti u TK: Pomaci u oblasti zapošljavanja, slabe tačke u socijalnoj politici

by admin
| 13:51

Opća slika o stanju privrede na području Tuzlanskog kantona je, po raspoloživim statističkim podacima, bolja nego prije godinu dana, a Vlada Tuzlanskog kantoa je usmjerila aktivnosti u pravom smjeru, ka rješavanju problema u privredi i zapošljavanju – ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI) u izvještaju o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine TK za prvo polugodište ove godine – piše Faktor.

Na pres-konferenciji CCI-a u Tuzli rečeno je da je zabilježen rast obima industrijske proizvodnje za 6 posto, povećanje izvoza za 3,1 posto, pad uvoza za 1,4 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 99 posto i porasla je za 5 posto.

Broj nezaposlenih u TK, u posljednju godinu i po je u padu, a raste i broj zaposlenih, istaknuto je.

Konsultant za monitoring CCI-a Murus Bulić kazao je da su naznake pozitivnih promjena u privredi evidentne, ali su evidentne i slabe tačke u socijalnoj politici.

-Pozitivna reakcija vlasti TK-a u vezi s rješavanjem pitanja zdravstvene zaštite djece je ostala u sjeni činjenice da još nije riješeno pitanje redovne isplate dječijih dodataka, koje Vlada TK nije isplatila za osam mjeseci, a korisnici su uglavnom porodice s djecom čiji roditelji nisu zaposleni – naveo je Bulić.

Sa 17 utvrđenih zakona u prvoj polovini godine, kaže on, Vlada je na drugom mjestu kantonalne liste, odmah iza Vlade Kantona Sarajevo, koja je utvrdila tek jedan nacrt zakona više.

U CCI-u također dodaju da je Kantonalna vlada s kašnjenjem u aprilu 2016. godine donijela Akcioni plan realizacije reformske agende za BiH 2015.-2018, no Skupština TK ga još nije razmatrala što je, ističu u ovoj organizaciji, zabrinjavajuće.

Kako su ocijenili, rezultati rada Skupštine TK u prvoj polovini 2016. godine, ukoliko se posmatraju statistički podaci, ispod su prosjeka prethodnih mandata te navode i da “Vlada snosi odgovornost za nerealizaciju planiranih obaveza Skupštine TK, jer je nije u dovoljnoj mjeri snabdijela potrebnim materijalima”.

Iz CCI-a poručuju da je intenzitet rada najniži zabilježen u posljednjih šest godina, a produktivnost je niža za dvije razmatrane mjere. Skupština je za šest mjeseci realizovala tek 6 od 19 planiranih zakona, odnosno manje od trećine planiranog za usvajanje programom rada za ovu godinu.

-Nedovoljna ozbiljnost s kojom se razmatraju izvještaji o radu kantonalnih institucija i njihovo ocjenjivanje prevashodno iz ugla stranačkih interesa, a ne s ciljem stvaranja objektivne slike dovodi do situacije da se godinama pozitivnim ocjenjuje rad ljudi, koji na kraju završe s krivičnim optužnicama – ocijenio je Bulić.

(TI)