Zbog nemara Skupštine TK: Osuđeni Mersed Šerifović i dalje redovno prima poslanički paušal

by admin
| 8:08

 

Iako je Mersed Šerifović, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantzona, uhapšen još u septembru 2015. godine (zajedno sa tadašnjim ministrom trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Edinom Ajanovićem), a u aprilu 2016. i pravosnažno osuđen zbog korupcije na dvije i po godine zatvora, on i dalje, zbog skandaloznog nemara Skupštine TK i CIK-a, ima status poslanika i redovno prima poslanički paušal – naveli su iz CCi-a.

Skupština se, naime, ovim povodom, CIK-u obratila tek u junu ove godine, a CIK još nije reagovao. Kolegij koji je nadležan za primjenu Kodeksa ponašanja poslanika i javnih zvaničnika koje imenuje ili na njihovo imenovanje daje saglasnost Skupština, ni nakon izrečene pravosnažne presude, nije primijenio norme Kodeksa, osudio ponašanje osuđenih za korupciju i izrekao sankcije.

Kolegij je to, u funkciji Etičkog odbora, obavezan uraditi. No, nije ovo prvi put da Kolegij ne reaguje u situacijama eklatantnog kršenja Kodeksa – naveli su iz CCI-a.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli osudio je Merseda Šerifovića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednika Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za Boljitak, na dvije i po godine zatvora.

Šerifović je potpisao sporazum o priznanju krivice nakon čega je pušten iz pritvora, a državi će morati vratiti 50.000 maraka koje je protivpravno stekao.

On je bio dio organizovane grupe koja je uslovljavala poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.