Završeno oko 60 posto radova: Grad Tuzla pomaže izgradnju Katoličkog kulturnog centra “Sveti Franjo”

by admin
| 19:45

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, gvardijan Franjevačkog samostana “Sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli fra Mario Divković i predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić, danas su obišli lokaciju gdje se vrše radovi na izgradnji Katoličkog kulturnog centra “Sveti Franjo”.

U toku je uklanjanje visokog rastinja i orezivanje krošnji stabala koje mogu ugroziti već izgrađenu staklenu fasadu katoličkog kulturnog centra u izgradnji.

„Kulturom branimo vrijednosti zajedničkog života u Tuzli. U vremenu austrougarske vladavine, samo su na razglednicama Tuzle, bila tri vjerska objekta i to Crkva svetog Petra i Pavla (stara katolička crkva), koja je prije rušenja radi slijeganja bila na ovoj lokaciji, Behrambegova tj. Šarena džamija i Srpska pravoslavna crkva. Ovaj objekat je, kao što vidite u izgradnji, Islamska zajednica će obnoviti Šarenu džamiju a Pravoslavna crkva je obnovljena. Sve ove obnove i gradnje pomagali smo i pomagaćemo iz budžeta Grada. Kada neko krene autom od skvera, za samo jedan minut proćiće će pored minareta džamije, tornja katoličke crkve i tornja pravoslavne crkve i odmah vidjeti gdje je došao. Osim toga, trenutno su Panonska jezera, jedina jezera u Evropi čije su plaže podjednako udaljene od tri različita objekta koji su simboli katoličke, pravoslavne i muslimanske kulture. Ovaj prostor je namijenjen za kulturne manifestacije, pa će bogatstvo tuzlanskih različitosti biti raskošnije. Tuzla je najvažniji čuvar multikulturalnog bića Bosne i Hercegovine“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prema riječima fra Maria Divkovića, Katolički kulturni centar “Sveti Franjo” čine dva objekta, a do sada je, uz finansijsku podršku iz Budžeta grada, završeno oko 60 posto radova.

„Centar se sastoji od dva objekta. U jednom je smještena univerzalna dvorana, a drugi će biti namijenjen za prateće sadržaje, kancelarije, biblioteku, prostorije za probe, kafić i sl. Objekti će biti povezani alejom franjevaca koji su doprinijeli kulturnom identitetu Bosne i Hercegovine. Urađen je prateći objekat i na njemu su završeni vanjski radovi, dok su na univerzalnoj dvorani, koja simbolizira siluetu stare katoličke crkve, završeni armirano-betonski radovi. Uskoro bi trebali biti završeni radovi na kompletnom zatvaranju univerzalne dvorane. U ime franjevačkog samostana zahvaljujemo se gradonačelniku Jasminu Imamoviću i Gradskoj upravi što su prepoznali važnost izgradnje Katoličkog kulturnog centra “Sveti Franjo”. Kako prošle tako i ove godine, iz Bužeta Grada Tuzla, izdvojena su značajna finansijska sredstva da se nastavi sa gradnjom“, izjavio je gvardijan Franjevačkog samostana “Sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli fra Mario Divković – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.