Građanska snage Tuzla: TE Tuzla širi odlagalište pepela ka novim izvorima, šumama, kućama…

by admin
| 5:50

Članovi Građanske snage Tuzla, na poziv zabrinutih mještana naselja Drežnik, Moluhe, Hudeč, Rasovac, te mjesnih zajednica Bukinje, Solana i Srednja Lipnica, obišli su lokaciju koja se ubrzano puni otrovnim pepelom iz TE Tuzla, gutajući pred sobom šume, kuće, plodno zemljište i one dragocjene resurse – zrak i vodu!!!

– Naša Gradska uprava mora zaštiti svoje građane, a ne biti saučesnik. Mi jesmo dobri domaćini, ali niko nema pravo da nas truje i oduzima nam živote – istakli su iz Građanske snage Tuzla.

U njihovoj informaicji se dalje navodi:

Na lokalitetu izvorišta Lipovača (naselje Drežnik), našli smo markirne stubove (na slikama), koji označavaju buduće granice odlagališta pepela, koje će prekriti ovo prirodno blago sa kojega se napaja više od 1000 stanovnika grada Tuzla.

U razgovoru sa građanima saznali smo da je pepeo već prekrio ogromno područje na tromeđi gore navedenih MZ i progutao mnoge kuće, stotine hektara zemljišta i pluća Grada – šuma.

Moćnici iz „koncerna“ u paničnoj potrazi za deponijom otrovnog pepela, mimo svih svjetskih ekoloških i ljudskih standarda, sumanuto pepeo dižu visoko iznad naših glava, nadajući se da će one finansijske mrvice koje bace gradskoj upravi, biti dovoljne za kupovinu TIŠINE. Tišine koja simbolizira mezarove i grobove onih koji, u mukama izazvanim raznim vrstama malignih oboljenja, umriješe da bi neko mogao reći: „mi smo najuspješnije preduzeće u BiH“.

Kodna imena Jezero I, Jezero II, Divkovići I, Divkovići II, Drežnik I, Drežnik II, Hudeč i… lokacije su koje prosječnom građaninu Tuzle ništa ne govore. Još malo pa turističke atrakcije. Uistinu! Njihove slike u većini slučajeva zrače nekom nadnaravnom mirnoćom.

Samo na par lokacija se može vidjeti zlokobna masa, koja u svojoj sivoj nijansi prijeti plućima naše djece i nas samih. Čudno je gledati milione tona kancerogene mase, kako spokojno spava ispod, mjestimično metar zemlje, a mjestimično 10-tak cm. To su ona odlagališta gdje nema više mjesta za pepeo. To je slučaj i sa lokacijom za novo gradsko groblje. Projekat započet, nasuto na jednom malom dijelu projektovanih 7 metara nasipa i to je to. Na preostalom dijelu, pazite sad, pojedinci uzgajaju kukuruz i pšenicu!!! Kažu da imaju rekordne prinose i koriste ih za ishranu stoke. Količina teških i kancerogenih metala se ne može izmjeriti u ovim žitaricama. Na drugim lokacijama su plantaže bagrema jer su se voćnjaci iznad pepela sušili.

Kršenje propisa od strane EPBiH je višestruko. Mimo konsultacija sa lokalnom zajednicom, mimo konsultacija sa nezavisnim ekološkim stručnjacima, mimo svojih propisa koriste zemljište građana Tuzle, uništavaju naše zdravlje, da bi ostvarivali profit i smijali se sa sigurne, Sarajevske udaljenosti, našoj indolentnosti i neznanju.

Žrtve već uveliko padaju. Divkovići su već desetkovani. Po svim mjesnim zajednicama koje gravitiraju TE Tuzla, već je osjetan rast broj kancerogenih oboljenja. Sa ovim novim punjenjem i uništavanjem prirode iznad naših glava na Drežniku, dragi naši, biće direktno ugroženi i stanovnici Irca, Batve, Kreke, Slatine, Tušnja…

Ovo je zajednički problem. Pogledajte slike i pokušajte zamisliti strahotu koja je nama već, bukvalno, u krilu! Nakon ovog obilaska terena, nama je ostao kiseo okus u ustima, zebnja i strah u srcima! Strah za budućnost Tuzle i njenih građana!

Još jedna ilustracija kako oni u trci za profitom, krše i propise „svojih“ inženjera, su slike kanala koji odvodi vodu sa brda negdje nazad u TE Tuzla, ili rijeku Jalu, možda…

To bi trebalo da predstavlja „zatvoreni sistem“ odvođenja pepela. I da, dragi naši – imaju već veliki problem i sa ovom količinom šljake tako da, za potrebe stranačkog „Bloka 7“, razmišljaju da isele Srednju Lipnicu i da njihov kanjon koriste za lagerovanje pepela.

Gledajte slike i zamislite strahotu koja nam svima prijeti – istakli su članovi Građanske snage Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.