Požarnica: Osvešten obnovljeni hram Vaznesenja Gospodnjeg

by admin
| 10:30

Veliki broj vjernika, sa molitvom na usnama danas je prisustvovao osvećenju obnovljenog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, održanog u sklopu Ilindanskog sabora. Stanovnici Požarnice nisu krili oduševljenje zbog obnavljanja hrama koji na ovim prostorima postoji više od 120 godina – piše RTVTK.

– Raduje me, što ovo otvara jedan prostor sabornosti među ljudima, onima koji su došli i onima koji su novi te da i oni koji su povratnici imaju gdje da dođu do svog hrama, svojih grobova i uopće da se osjećaju ugodno, kazala je članica zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, Desanka Trakilović.

Osvećenju hrama, prisustvovao je i član predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

– Mislim da je ovo značajno, jer je u pitanju jedan lijep objekat i što je ovo simbol Srba na ovom kraju. Srbi su generalno u federaciji zaboravljeni i nedovoljno praćeni i od institucija Republike Srpske i to treba činiti puno više i kao član predsjedništva nastojim da budem što više na prostorima u Federaciji gdje žive Srbi, kazao je Ivanić.

Episkop Zvorničko-Tuzlanski Vladika Hrizostom, obavio je ceremoniju  osvećenja obnovljenog hrama Vaznesenja Gospodnjeg kojoj su pored vjernika, prisustvovale i mnogobrojne visoke zvanice i važni gosti. među njima su bili predstavnici različitih nivoa vlasti i vjerskih zajednica u Tuzlanskom kantonu i mnogi drugi.

– Bogatstvo različitosti Tuzle postaje raskošnije sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Požarnici. Drago nam je, da je crkva koja je oštećena u ratu, zajedničkim snagama i djelimično iz budžeta grada Tuzle obnovljena. Ovo je jedan lijepi događaj koji treba da nas spaja, poručio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

– Sretan sam i zadovoljan što je grad Bijeljina pomogla obnovu crkvenog hrama i današnju svečanost. Mi smo danas pokrovitelji i to puno govori o tome da ljudi iz Tuzle i Požarnice u Bijeljini nisu zaboravili ovaj kraj, kazao je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mičić.

Obnovu hrama su između ostalih pomogli Vlada i turistička zajednica Tuzlanskog kantona, gradovi Tuzla i Bijeljina, Vlade Srbije i entiteta Republika Srpska te federalno ministarstvo kulture. Inače, Komisija za očuvanje spomenika kulture Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH ovaj hram je stavila  pod zaštitu države i klasifikovala ga kao spomenik sa najvećim stepenom zaštite.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.