Novi Zakon o cestovnom prijevozu u TK-u: Visoke kazne i za putnike u nelegalnom taksi vozilu

by admin
| 5:22

Prošle sedmice, Skupština Tuzlanskog kantona podržala je izmjene i dopune Zakona o cestovnom prijevozu na ovom području koje se većinom odnose na suzbijanje nelegalnog prijevoza. Nakon implementacije ovih izmjena i putnici će biti pažljiviji jer će ukoliko se zateknu u nelegalnom taxi vozilu, pored vozača i oni platiti kaznu i to u iznosu od 100 KM – piše RTVTK.

Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Tuzlanskog kantona predviđene su kazne kojima će se pokušati suzbiti nelegalni prijevoz putnika na ovom području. Za vozače nelegalnih taksija ili kombija, predviđene su kazne koje se kreću u rasponu od 500 do 5000 KM. No, i putnici koji budu koristili nelegalni prijevoz takođe će biti sankcionisani.

– Svakom putniku koji se nađe u nelegalnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona predviđena je kazna od 100 KM. Moramo svi raditi na sprečavanju nelegalnog prijevoza. Moram vam kazati i to da je većina nelegalnih taksista na području Tuzle identificirana i koristim priliku da ih upozorim da kazna od 5000 KM nije baš mala i da ne ulaze u avanturu zbog putnika koji će mu platiti, marku, dvije… kazao je ministar saobraćaja TK, Mirsad Gluhić.

Takođe će se riješiti i problem oko prijevoza putnika taksi vozilima iz jedne u drugu općinu.

– Famozno skidanje taksi oznaka je za sada jedino rješenje. No to nije nikakav bauk. Oni samo, kad dovezu putnika na mjesto skinu oznaku kako ne bi kupili druge putnike. Nema nikakvog sprečavanja da putnika odvezu na područje druge općine, objasnio je Gluhić.

Novim izmjenama ovog zakona, omogućen je lakši i efikasniji rad organa inspekcije i policije koji vrše kontrolu nelegalnog rada u oblasti taksi prijevoza a koji su već počeli sa njihovom identifikacijom.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.