Tuzlanski kanton: Do kraja augusta novi stacionirani radari na 16 lokacija

by admin
| 5:38

Podaci o stanju saobraćaja na području TK alarmantni su. Sve je veći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima a kao glavni razlog takvom stanju navodi se prekoračenje brzine i nepoštivanje saobraćajnih znakova tokom vožnje.

Zbog toga je MUP TK krenuo s realizacijom projekta ‘Uspostava sistema fiksnih radara’ na području Tuzlanskog kantona. Predviđeno je da na najkritičnijim putevima u TK bude postavljeno osam stacioniranih radara i osam pokretnih kućišta na 16 lokacija. Radari bi u funkciju trebali biti stavljeni krajem avgusta.

„Vlada i Skupština TK izdvojili su u ovoj godini milion i 900 hiljada KM za postavljanje osam stacionarnih radara odnosno 16 kutija na području TK i mislim da će i ti radari donijeti na neki način preventivne i represivne mjere da imamo bolje stanje kada je u pitanju saobraćaj TK.“, ističe Husein Topčagić ministar unutrašnjih poslova TK.

Fiksni radari funkcionišu po principu kamere koja reaguje kada vozač prođe kroz crveno, kada se nepropisno prestrojava ili kada vozi brže od dozvoljenog. Zbog toga je ministar mišljenja da će to u velikoj mjeri doprinjeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća te napominje da će pripadnici MUP-a TK učiniti sve kako bi se broj povrijeđenih i smrtno stradalih na cestama TK smanjio, iako to nije samo problem polcije nego kompletne društvene zajednice.

„Problemi u saobraćaju nisu samo problemi Ministarstva unutrašnjih poslova nego i problemi drugih institucija, stanje cesti, stanje vozila, način na koji se polažu vozački ispiti, sve to doprinosi da imamo jako puno saobraćajnih nezgoda na području TK.“, dodaje Topčagić, javlja RTVSlon.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.