Tuzla: Pripadnici UIO BiH oduzeli veću količinu “Afričke šljive”

by admin
| 14:08

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 32.000 KM. Na tržište BiH pokušala se prokrijumčariti i “Afrička šljiva.

Ovlaštena službena lica Regionalnog centra Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH na putnoj komunikaciji Granični prelaz Rača izvršili su pregled autobusa koji je saobraćao na relaciji Beograd – Kostajnica. Prilikom pregleda prtljažnog prostora, a zatim i putničkog dijela autobusa, u pretincu iznad mjesta vozača pronađena je veća crna plastićna vreća.

Prilikom pregleda iste u njoj je otkrivena veća količina kontaktnih sočiva, dioptrijskih stakala – raznih, kao i tečnosti za sočiva i sredstvo za dezinfekciju. Vrijednost privremeno oduzete robe je 5.000 KM

Službenici za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, na osnovu predhodno prikupljenih obavještajnih informacija, izvršili su provjeru poreskog obveznika S.S. iz Distrikta Brčko. Tom prilikom pronađena je roba stranog porijekla, i radilo se uglavnom o tekstilnoj robi. Vrijednost privremeno oduzete robe je 9.000 KM

Na osnovu operativnog rada na terenu, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, došli su do informacije da lice pod inicijalima K.O. dostavlja robu bez porijekla koja nije prošla carinsku procedure. Na putnoj komunikaciji Bijeljina – Brčko Distrikt zaustavljeno je predmetno vozilo te je pronađena roba stranog porijekla bez bilo kakve dokumentacije o porijeklu. Tom prilikom je oduzeta tekstilna roba u vrijednosti 11.000 KM.

Prilikom obavljanja redovnih aktivnosti na GP Pavlovića Most, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja otkrila je neprijavljenu robu. Koristeći specijalističku opremu koja je donirana od strane Vlade SAD-a, putem programa EXBS, pronađena je skrivena i neprijavljena roba. Radilo se o robi: Herba Fast proizvodi, Afrička šljiva i razni drugi preparati kod državljanina R. Srbije. Vrijednost oduzete robe je 1.000 KM.

Prilikom provjere prometa robe stranog porijekla, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja kod pravnog lica na područiju Brčko distrikta pronašli su i privremeno oduzeli robu za koju pravno lice nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju.

Radilo se robi porijeklom iz R. Srbije tj. pesticidima i herbicidima Pravnom licu, obzirom na težinu i vrstu prekršaja, izdata je novčana kazna u iznosu 6.000 KM, dok je roba oduzeta i procjenjena je na vrijednost od 2.500 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.