Skupština TK: Nova zakonska rješenja za poboljšanje rada inspekcija

by admin
| 13:59

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Zakona o inspekcijama TK-a, a očekuje se da će nova zakonska rješenja doprinijeti efikasnosti rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a.

Predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a Mirza Omerdić pojašnjava da je izmjena ovog zakona uslijedila zbog donošenja novog federalnog Zakona o stočarstvu, te je bilo nužno njihovo usklađivanje da bi se definiralo ko može obavljati inspekcijski nadzor – piše Bportal.ba.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK-a postoje poljoprivredni inspektori, ali je, navodi Omerdić, federalni zakon jasno propisao koji su to uvjeti za vođenje inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti.

Omerdić ističe da je suštinska izmjena i u pitanju nadležnosti otvaranja naloga, pojasnivši da po novom zakonskom rješenju otvaranje naloga za inspekcijski nadzor može izvršiti direktor, glavni inspektor ili osoba koju ovlasti direktor.

Uvedena je i promjena u vezi s dežurstvom inspektora da bi se olakšalo prijavljivanje i procesuiranje nezakonitih radnji u kantonu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.