„Lajk za pametnu energiju“: Profesor Atom se družio sa tuzlanskim mališanima (FOTO)

by admin
| 20:32

Edukativno-zabavni događaj „Lajk za pametnu energiju“ večeras je na tuzlanskom Trgu slobode privukao pažnju velikog broja građana Tuzle.

Događaj je organiziran u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj „ koji razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša FbiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske implementira u BiH. 

Zaštitno lice kampanje je Profesor Atom, zaljubljenik u prirodne nauke, koji je večeras plijenio pažnju djece, te posjetiocima dijelio savjete o načinima pametne upotrebe energije. 

Mališanima je posebno bio interesantan „Znanjomat“ u kojem su posjetioci mogli osvojiti i zanimljive nagrade. 

– Cilj nam je da edukujemo djecu ali i odrasle o pametnom korištenju energije. U te svrhe koristimo i „Znanjomat“, koji je kombinacija igre i sreće. Imamo tri vrste pitanja i ukoliko igrač tačno odgovori na postavljeno pitanje slijedi nagrada – rekao nam je Duško Mazalica, koji je oživio lik Profesora Atoma. 

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj„ za cilj ima smanjenje trošenja javnih sredstava za potrošnju energije i vode, osigurati finansijske mehanizme za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“, te osigurati održiv ekonomski razvoj. 

-Energetska efikasnost i održavanje okoliša važni su elementi za bolju budućnost stanovništva u BiH. Aktivnosti koje UNDP provodi kroz projekte i sektore energije i okoliša usmjerene su na smanjene emisije CO2, smanjenje troškova javnih budžeta te poboljšanje kvaliteta života. Realizacijom edukativnih i zabavnih događaja želimo javnost, a prvenstveno djecu i mlade da podstaknemo da efikasnije koriste energiju- izjavio je Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u.

Profesor Atom je osim Tuzle, posjetio Sarajevo i Goražde, a priča o pametnoj upotrebi energije nastavit će se u Doboju, Tesliću, Konjicu, Nevesinju, Trebinju, Livnu, Bugojnu, Zenici, Banja Luci, Sanskom Mostu i u Drvaru.

(Tuzlainfo.ba / A. Šiljković)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.