Rast broj turista u TK-u: Najviše noćenja u Tuzli i Gradačcu, na raspolaganju 1414 ležaja

by admin
| 19:38

Tokom prošle i polovinom ove godine, u BiH je zabilježen turistički bum. Porastao je broj dolazaka i noćenja turista a proširili su se i smještajni kapaciteti. Na području naše države u posljednjih godinu dana smještajni kapaciteti su povećani za 11 odsto. Kada govorimo o Tuzlanskom kantonu, broj noćenja i dolazaka turista prošle je godine zabilježio veliki rast a to se očekuje i ove godine.

Na području Tuzlanskog kantona osam općina ima minimalne uslove i kapacitete za smještaj turista. Stranci ali i građani BiH zainteresovani za turističku ponudu ovog kantona na raspolaganju imaju ukupno 34 smještajna objekta sa 1414 ležaja raspoređenih u 764 sobe.

Inače, u cijeloj BiH za turiste na raspolaganju je 16.617 soba, apartmana i mjesta za kampovanje. U kantonalnom Ministarstvu turizma zadovoljni su napretkom međutim, kada je riječ o sobama, podsječaju na nedostatke koje je potebno što prije ispraviti.

– Ono što uočavamo kao nedostatke jesu sobe prilagođene osobama sa invaliditetom i gotovo nikakva ponuda tzv. Obiteljskih soba na što skrećemo pažnju vlasnicima ugostiteljskih objekata za smještaj. U cilju praćenja svjetskih standarda neophodno je tuirstima obezbjediti prostorije za molitvu što je takođe nedostatak. To je važno jer imamo vjerski turizam i dolaze nam turisti koji žele imati prostor za vjerske ceremonije, kazao je ministar turizma TK, Mirsad Gluhić.

Kada se govori o ponudi prenoćišta za turiste, najviše ih nudi Tuzla i to 395 soba sa 659 ležaja a najmanje Kalesija koja raspolaže sa kapacitetima od 22 sobe i 43 ležaja. Prošle godine, Tuzlanski kanton je posjetilo 44186 turista što je u odnosu na godinu prije povećanje za skoro 14 odsto. Turisti se, po posljednjim procjenama na ovom kantonu zadrže u prosjeku tri dana. Raste i stepen iskorištenosti smještajnih kapaciteta.

– Prosječan stepen iskorištenosti smještajnih kapaciteta u prošloj godini je iznosio 24,11 odsto dok je sa aspekta raspoloživog broja soba isti pokazatelj iznosio 46,47 odsto i veći je za 5,17 odsto u odnosu na 2014.godinu, zaključio je ministar Gluhić

Tuzla i Gradačac prednjače po broju posjete i noćenja turista. U centru kantona je prošle godine prenoćilo više od 20 hiljada domaćih i 17 hiljada stranih turista. U Gradačcu je zabilježeno 44308 noćenja domaćih turista i 155 stranih. S druge strane u Kladnju nije prenoćio niti jedan strani turista, sudeći po podacima kojima raspolaže ministarstvo turizma. Oko 93 odsto turista je za prenoćište u BiH inače koristilo hotele dok se u odmaralištima i sličnim objektima zadržalo skoro 3 odsto turista. 

(TI/RTVTK)