Grad Tuzla: Nastavljena tradicija obilježavanja kontinuiteta državnosti BiH i antifašizma

by admin
| 15:28

Danas je u zgradi Gradske uprave Tuzla održana press konferencija u povodu  obilježavanja 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016.

Novinarima su se obratiti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Grada Tuzla, Muhamed Čaušević  i autorica izložbe “Tuzla je izabrala antifašizam”, Nataša Perić.

U svom obraćanju, gradonačelnik Grada Tuzla kazao je da je poznato da budućnost jednog grada ili države određuje njihov odnos  prema prošlosti i sadašnjosti, te da je naša dužnost da njegujemo i poštujemo tradiciju antifašizma. Dodao je da je Tuzla glavni grad borbe protiv antifašizma u BiH,  te da se na tome potencira zbog BiH i obraza Tuzle.

Također je istakao da,  kada se dogodi da i drugi gradovi budu slijedili primjer Tuzle,  tek tada će država BiH biti konačno i definitivno  reintegrisana. Nadalje, gradonačelnik je kazao da  Grad Tuzla njeguje tradiciju obilježavanja kontinuiteta državnosti BiH i antifašizma, te da njeguje spomeničku kulturu.

U dogovoru sa Udruženjem antifašista i boraca NOR-a grada Tuzla  utvrđen je program obilježavanja 75 godina  od ustanka naroda i narodnosti BiH (27.7.1941.- 27.7.2016.) protiv Hitlera i njegovih pristalica. Gradonačelnik je istakao da Grad Tuzla na taj način izražava poštovanje prema svima onima koji su se u toj borbi izborili i za BiH u AVNOJ-evskim granicama, bez kojih ne bi bilo ni BiH u današnjim granicama, ali i poštovanje prema žrtvama fašizma u oslobodilačkom ratu 1992.-1995.

Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) grada Tuzla,  prezentirao  je rad Udruženja, i  tom prilikom kazao da je Tuzla jedini grad u BiH u kojem je gradska vlast nosilac aktivnosti obilježavanja  antifašističkih datuma iz NOR-a, pa tako i obilježavanja 75 godina   od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016., a udruženje je suorganizator, te da se nadaju da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Nakon toga novinarima su se obratili i predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić i autorica izložbe “Tuzla je izabrala antifašizam”, Nataša Perić.

(Tuzlainfo.ba)