Kantonalno tužilaštvo TK: Povećan broj riješenih predmeta iz privrednog kriminala

by admin
| 9:18

Kantonalno tužilaštvo, unazad nekoliko godina, fokusiralo je pažnju i resurse na predmete iz oblasti privrednog kriminala što je rezultiralo otvaranjem 207 istraga te podizanjem 182 optužnice  u slučajevima ove vrste. Blagi porast je primjećen i u ovoj godini gdje je u prvih šest mjeseci otvoreno 126 istraga a podignuto je 85 optužnica iz oblasti privrednog kriminala – piše RTVTK.

Ojačan je i kadrovski rad odsjeka tužilaštva koji se bavi kriminallnom u privredi u kojem trenutno radi 10 tužilaca za razliku od perioda od prije nekoliko godina kada ih je radilo samo šest.

U ovoj godini, kantonalno tužilaštvo radi na oko 270 predmeta iz oblasti korupcije i privrednog kriminala. Oni se nalaze u različitim fazama, od početne koja se odnosi na prijavu krivičnog djela do istrage. Tužioci inače zastupaju optužnice iz ove oblasti pred kantonalnim i sedam općinskih sudova.

– Što se tiče ove godine, u prvih šest mjeseci ove godine riješeno je 180 predmeta a od toga 85 predmeta u kojima su podignute optužnice. Što se tiče preostalog broja predmeta donesene su naredbe da se neće provoditi istraga ili su obustavljene jer je nakon svih provjera i kompleksnih vještačenja utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena krivična djela počinjena, kazao nam je Admir Arnautović, portparol kantonalnog tužilaštva.

Da bi se ubrzao rad na predmetima iz oblasti privrednog kriminala poduzeto je niz koraka.

– Ojačan je kadrovski rad odsjeka koje si bavi predmetima privrednog kriminala. Prije nekoliko godina u tom je odsjeku radilo šest tužilaca a trenutno ih je deset. Radi se o tužiocima koji su izuzetno sposobni i kvalitetni za rad na ovim predmetima. Formirani su istražni timovi u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona koji su isključivo orjentisani na rad na predmetima korupcije i privrede, pojasnio je Arnautović.

Prije nekoliko godina formiran je forum između kantonalnog tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog kantona, koji omogućava koordinaciju menadžmenta, stalnu razmjenu informacija i analize predmeta na kojima se radi. Ojačana je i saradnja sa SIPOm, Poreznom upravom, FUP-om i Graničnom službom između ostalih. U Tužilaštvu očekuju još bolje rezultate jer se očekuje kadrovsko i tehničko osnaživanje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.