Bahrudin Hadžiefendić: Imamović “uljepšavao” stvarnost, Tuzlacima je dosta obećanja

by admin
| 5:13

Razgovarao: Samir KARIĆ

Doktor Bahrudin Hadžiefendić, potomak ugledne i jedne od najstarijih tuzlanskih porodica, aktuelni ministar zdravstva u Vladi TK, za Faktor je govorio o svojoj kandidaturi za gradonačelnika Tuzle, o greškama aktuelne vlasti, o napadima na njegovu porodicu…

FAKTOR: Gospodine Hadžiefendiću, s obzirom na to da iza Vas stoje dvije jake stranke, SDA i SBB, Vi ste se na početku, uz dugogodišnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića, nametnuli kao jedan od glavnih kandidata za osvajanje gradonačelničke pozicije u Tuzli? Je li to veliki teret, imajući u vidu da analize govore da će utrka ove godine biti najneizvjesnija?

HADŽIEFENDIĆ: Tokom svakog izbornog ciklusa, u Tuzli oko 55 posto birača bojkotira izbore neizlaskom na glasanje. Na taj način, indirektno podržavaju agoniju koju ova vlast kreira. Ovaj bojkot glasača je jasna poruka da birači ne podržavaju aktuelnu vlast, ali je, također, porukama i drugim, opozicionim političkim subjektima da se nešto mora korjenito promijeniti u njihovom ponašanju. Ovaj put, dvije najjače probosanske političke partije, koje su na višim nivoima vlasti stabilizirale političku situaciju, i ovdje u Tuzli pokazale su političku zrelost prilikom definiranja zajedničkog kandidata političkog centra. To je velika čast za mene, ali i ogromna obaveza i odgovornost. Ne smije se više dozvoliti da Tuzla nastavi sa zaostajanjem u svim segmentima društvenog života.

FAKTOR: Kako komentirate 15-godišnju vladavinu Jasmina Imamovića? Je li Tuzla mogla više i koji su, prema Vašem mišljenju, najveći propusti Imamovića i njegovih saradnika? Kritičari aktuelne vlasti u Tuzli kažu da se više razvijaju okolne općine, otvaraju se pogoni i fabrike, nego što je to slučaj u gradu soli. Slažete li se s njima?

HADŽIEFENDIĆ: Ne mogu se negirati neki rezultati, kao što je izgradnja Panonskih jezera, koje i u budućnosti treba razvijati. Osnovno pitanje je kako su druge općine iskoristile ovaj skoro dvodecenijski period. Neke sredine, sa skromnijim intelektualnim, stručnim i privrednim resursima, uradile su znatno više nego što je to uradio Imamović. Pogledajte Tešanj. Nezaposlenost manja nego u razvijenim evropskim državama. U Tuzli ne postoji elementarna podrška poduzetništvu, zapošljavanju i razvoju realnog sektora. Umjesto da smo grad u urbanističko-infrastrukturnom smislu razvijali u skladu sa savremenim tendencijama, mi imamo urbanističku i infrastrukturnu „mahanizaciju“ Tuzle. Posebna pogubnost se ogleda u kreiranju politike jednoumlja koja je doprinijela rastjerivanju tuzlanskih intelektualaca, književnika, sportskih radnika i, jednom riječju, svega što vrijedi u Tuzli.

FAKTOR: Kako gledate na odabir prioritetnih projekata u Tuzli? Mnogi smatraju da se više ulaže u mjesne zajednice u gradu, a da su okolne mjesne zajednice zapostavljene. Imamović se ne slaže s takvim kritikama. Biste li Vi prije gradili most na sjevernoj saobraćajnici ili sanirali klizište u Gornjoj Lipnici?

HADŽIEFENDIĆ: Ključ svake politike je definiranje prioriteta. Evidentno je da je ova administracija značajno podbacila u ključnim segmentima realnog života, dok se mnogo više pažnje poklanjalo “uljepšavanju stvarnosti”. Ekonomski prosperitet i zapošljavanje je temeljni prioritet naše politike. Imamo projekte koji će rezultirati poboljšanjem poslovnog ambijenta i oživljavanjem poduzetničkog duha. Građani Tuzle ne zaslužuju više lažna obećanja. Građanima Tuzle treba omogućiti da rade i privređuju i na taj način jačaju svoj ugled i samopoštovanje. Urbanističko i infrastrukturno moderniziranje grada i cijele općine je krucijalno pitanje. Mnogi dijelovi grada nisu organizirani po uzusima moderne urbanističke struke, nalikuju mahalama iz 18. i 19. stoljeća, dok infrastruktura u prigradskim mjesnim zajednicama, pa čak i onima nedaleko od centra grada, u velikom broju nije na zadovoljavajućem nivou.

FAKTOR: Ukoliko osvojite gradonačelničku poziciju, šta će biti Vaši prioriteti u Tuzli? Čemu ćete posvetiti najviše pažnje?

HADŽIEFENDIĆ: Smatram da jedan od temeljnih prioriteta treba da bude način vođenja općinske administracije i upravljanja gradom. Ovaj segment zahtijeva korjenite i radikalne promjene. Dugogodišnja vladavina Imamovića i SDP-a je doprinijela socijalnoj neosjetljivosti i otuđenosti od građana i njihovih problema, te kreiranje sistema koji je stopostotno ovisan o gradonačelniku, što pogoduje razvoju korupcije. Općinska administracija i gradonačelnik trebaju biti servis koji je dostupan građanima, pri čemu će se formirati timovi koji će lakše rješavati pitanja od interesa za građane, u koje treba uključiti intelektualni potencijal koji naš grad nesumnjivo posjeduje.

FAKTOR: Član Vaše familije je još davne 1889. godine bio gradonačelnik Tuzle. Ovih dana vode se rasprave o Vašem djedu, pa pojedinci napadaju i Vas. Otkud ovakvi niski napadi i možete li objasniti o čemu se radi?

HADŽIEFENDIĆ: Kad imate apsolutnu vlast skoro dvije decenije i kada vam se izborna platforma za lokalne izbore temelji na iznošenju neistina i na zadiranju u pretke vaših političkih protivnika, onda to nije samo degutantno nego jadno i žalosno. Svugdje u demokratskom svijetu, onaj ko je bio na vlasti tokom ovako dugog perioda treba odgovarati javnosti. Za trenutnu, odlazeću vlast problem nije u neispunjenim obećanjima i nerealiziranim projektima, nego pokušavaju spinovanjem, izvrtanjem istine kreirati nove neprijatelje, oživljavati stare konstrukcije u novom ruhu i pokušavati, u stilu Gebelsove propagande, sijati strah među zbunjenim građanima. Očito da oni ne znaju drugačije. Umjesto da se ponudi vizija za razvoj grada, zbog nedostatka ideja i mentalne stagnacije, trenutna vlast nas vraća u prošlost, jer na taj način pokušava prikriti svoju nesposobnost.

(TI/Faktor.ba)