Počeo IV Etno festival: U Tuzli se okupilo stotinu mladih umjetnika iz cijelog svijeta

by admin
| 14:40

U Tuzli je počeo četvrti Etno festival. Ove godine na sedmodnevnom Festivalu učestvuje  stotinjak mladih umjetnika sa nekoliko kontinenata.  Za to vrijeme muzičari će učiti tradicionalnu muziku iz cijelog svijeta, koju će prezentovati na završnom koncertu festivala na centralnom gradskom trgu. Organizatori Festivala su Udruženja „akustikUm“ iz Tuzle i orkestar Balsika – piše RTVTK.

Etno festival je poseban muzički događaj za Tuzlu, kao i 100 učesnika.  Na festivalu promoviše se tradicionalna muzika, ali i općenito vrši kulturna razmjena među mladim ljudima iz cijelog svijeta

 -Ovdje puno sviramo. Moje impresije su dobre. Sve sami umjetnici i improvizujemo, jednom riječju lijepo mi je ovdje, kazala nam je Lara učesnica Etno festivala iz Slovenije.

Na Etno festivalu u Tuzli ove godine su i predstavnici iz Grčke.

-Jako smo uzbuđeni što učestvujemo u ovoj razmijeni. Jako je zanimljivo raditi sa ovako šarolikim sastavom muzičara i zadivljujuće je, istakla je Arlin, učesnica Etno festivala iz Grčke.

Ni Italije nije propustila priliku da pošalje predstavnike na ovogodišnji Etno festival u Tuzlu.

 -Dolazimo iz Italije Ja sam Marlena, a ja Elena iz mjesta smo Florens i prvi put predstavljamo Italiju na ovom festivalu. Muzika tokom čitavog dana, zabava, odlični ljudi i divno je onda biti ovdje. Ovo je tek početak bićemo do kraja i nadamo se da će nam biti lijepo, kazale su nam Elena i Marlena iz Italije.

Tokom sedmodnevnog festivala muzičari uče tradicionalnu muziku iz cijelog svijeta. Naučeno će prezentovati na završnom koncertu festivala u Tuzli.  

 -Tako da će naši sugrađani imati priliku čuti šta radimo i na kraju sedmice u petak u 20 sati i 30 minuta na Sonom trgu ćemo imati završni koncert. Pozivam ih ovom prilikom da nam se pridruže. Na festivalu ove godine imamo učesnike iz 20 zemalja, objašnjava nam Nedim Tinjić, predstavnik organizatora Udruženja „akustikUm“ iz Tuzle. 

Ove godine u Tuzli su muzičari iz Turske, Austrije, Grčke, Njemačke, Velike Britanije, Danske, SAD – a, kao i svih balkanskih zemalja.

Interes za Etno festival je iz godine u godinu sve veći.

(TI/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.