UKC Tuzla: Uspješan nastavak liječenja pacijenata oboljelih od hematoloških malignoma

by admin
| 16:54

Nastavlja se kontinuitet u sprovođenju vidokosofisticiranog modaliteta liječenja pacijenata oboljelih od hematoloških malignoma transplantacijom koštane srži (matične ćelije hematopoeze-MĆH) – saopšteno je iz UKC Tuzla.

Tako su 21.07.2016. godine u prijepodnevnim satima, u UKC Tuzla na Odjelu hematologije, uspješno su sprovedene dvije autologne transplantacije matične ćelije hematopoeze.

Prema riječima prof. dr. Aide Arnautović-Ćustović, šefa Odjela hematologije i Tima za TMĆH , radi se o pacijenticama životne dobi 59 i 53 godine  koje su oboljele od Multiplog mijeloma i inicijalno liječene u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Nakon završenog inicijalnog liječenja i reevaluacije bolesti kod obje pacijentice Konzilijum za liječenje  hematoloških oboljenja UKC Tuzla je odlučio da se liječenje nastavi primjenom visokodozne (kondicione) hemioterapije uz potporu autolognom transplantacijom MĆH kao oblika održavajuće terapije. Procedura same transplantacije protekla je uredno kao što protiče i posttransplantacioni period” istakla je prof. dr. Arnautović-Ćustović.

Od početka 2016. godine do sada je u Odjeljenju za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla sprovedeno  12 transplantacija koštane srži, od čega dvije srodne podudarne alogenične, pacijentima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Kako je ovom prilikom istakla prof. dr.Arnautović-Ćustović svi pacijenti su dobro i vratili su se svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

“U našem kliničkom centru transplantacije MĆH predstavljaju rutinski modalitet liječenja, ali na prostoru Bosne i Hercegovine za sada se sprovode jedino u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Zahvaljujući tome sve manje pacijenata odlazi na liječenje van granica Bosne i Hercegovine. To nam čini čast, ali i obavezu, jer u budućnosti moramo raditi još predanije da bismo opravdali ukazano povjerenje i našim pacijentima i njihovim porodicama vratili nadu u ozdravljenje”, kaže prof. dr. Aida Arnautović-Ćustović.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Ilustracija