Počinje Premijer liga NFSBiH: Prvi put sa 12 klubova, Sloboda dočekuje Olimpic

by admin
| 6:17

Po prvi put u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine od sutra, 23. jula, takmičit će se 12 klubova, odnosno 304 profesionalna fudbalera, na startu sezone 2016/2017. ukupne tržišne vrijednosti 68,65 miliona eura.

U šampionatu rangiranom na 35. mjesto od 55 nacionalnih prvenstava članica Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u predstojećoj sezoni igrat će i 74 fudbalera koji posjeduju i pasoše drugih država, tačnije činit će 24,3 posto fudbalera Premijer lige BiH.

Internacionalci iz 10 država

Stranci su iz 10 zemalja, najviše njih, 32 fudbalera koji imaju (i) pasoše Srbije (43,2 posto “internacionalaca” u PL BiH), te Hrvatske 28 (37,8). I šest Crnogoraca nastupit će u bh. državnom fudbalskom prvenstvu, dva Brazilca, te po jedan igrač sa pasošima Grčke, Italije, Makedonije, Nigerije, Švedske i Slovenije.

Jedini NK Čelik iz Zenice u sezonu ulazi bez ijednog internacionalca. Najviše igrača sa pasošima (i) drugih država ima aktuelni prvak BiH Zrinjski – 12, slijedi Radnik sa 11, Mladost DK osam, Željezničar i Vitez po sedam, Sarajevo, Široki Brijeg i Krupa po šest, Sloboda i Olimpic po četiri, te Metalleghe tri.

Prosječna starost fudbalera u Premijer ligi BiH u sezoni 2015/2016. je veoma dobrih 25 godina. Najmlađu ekipu ima novajlija u društvu najboljih FK Krupa. Tim iz Krupe na Vrbasu, mjesta sa 1.200 stanovnika pokraj Banje Luke, u prosjeku po igraču star je 23,2 godine. Drugi najmlađi igrački kadar posjeduje Sarajevo sa 23,3 godine. Nadalje, Mladost DK ima ekipu prosječne starosti 23,7 godina, Olimpic 23,9, Željezničar 24,2, Čelik 25,1, Sloboda 25,3, Zrinjski 25,5, Metalleghe 25,9, Vitez 26,1, Široki Brijeg 26,9. Najstariji sastav ima aktuelni osvajač Kupa BiH Radnik sa prosjekom od 27,1 godinu.

Najstariji fudbaler koji će nastupiti nadolazećoj trci za bodovima je Wagner Lago (38), napadač NK Široki Brijeg.

Željezničar najtrofejniji

FK Željezničar u premijerno prvenstvo, reducirano sa 16 na 12 klubova, ulazi sa epitetom najtrofejnijeg kluba. Šest puta je tim sa Grbavice od osnivanja 1921. godine bio prvak Bosne i Hercegovine, jednom bivše SFR Jugoslavije. Pet puta sarajevski “plavi” osvajali su Kup BiH.

Najveći Željin rival i sutrašnji protivnik u prvom kolu, u najvećem bh. derbiju, FK Sarajevo tri puta bio je prvak BiH, dva puta šampion SFRJ, dok je u pet navrata osvajao Kup BiH.

Ipak, najuspješnija ekipa od kako je Premijer liga BiH implementirana na cijeli državni teritorij je mostarski Zrinjski sa četiri titule prvaka. “Plemići” su jednom osvojili i pehar namijenjen pobjedniku Kup BiH.

Široki Brijeg se može pohvaliti sa dvije titule prvaka BiH i dva osvojena nacionalna Kupa. Fudbaleri Olimpica i Radnika po jednom su osvajali Kup BiH. Zanimljivo, to su i dva posljednja osvajača Kupa BiH iz prethodnih sezona. Čelik je tri puta bio prvak BiH i dva puta osvajač Kupa. Međutim, klub sa “Bilinog polja” trofeje je osvajao u ratnoj i poratnoj Prvoj ligi BiH, koja tada nije bilo priznata od UEFA-a, pa nije izlazio na međunarodnu scenu, tj. nije igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Pet ekipa u novu sezonu ulazi bez ijednog osvojenog trofeja ikada. Predvodi ih tuzlanska Sloboda, a niti jednom državni prvak ili osvajač nacionalnog Kupa nisu bili ni Vitez, Metalleghe, Krupa i Mladost DK.

Najskuplje procijenjena ekipa je Sarajevo sa 12,4 miliona eura. Kapiten “bordo” tima Haris Duljević najskuplji je igrač fudbalske elite od Une do Drine, od Save do Jadranskog mora. Najjeftiniji tim je Vitez sa tržišnom vrijednošću 2,43 miliona eura.

Bašić uvjerljivo najmlađi trener

Od 12 klubova osam ih se odlučilo da na klupama imaju domaće trenere, dok su se četiri kluba uzdala u internacionalce. Miloš Kostić iz Slovenije šef je stručnog štaba FK Željezničar, Branko Karačić iz Hrvatske Širokog Brijega, njegov sunadornjak Boris Pavić Viteza, dok je Slavko Petrović iz Srbije trener Radnika.

Na domaće stručnjake oslonili su se Sarajevo (Almir Hurtić), Sloboda (Husref Musemić), Zrinjski (Vinko Marinović), Olimpic (Faik Kolar), Mladost DK (Ibro Rahimić), Metalleghe (Nermin Bašić), Čelik (Kemal Alispahić) i Krupa (Slobodan Starčević).

Najstariji trener u ligi je Olipicov 58-godišnji Kolar. Uvjerljivo najmlađi je Nermin Bašić (32), šef stručnog štaba drugog debitanta u Premijer ligi BiH, Metalleghea iz Jajca.

Parovi i satnice prvog kola
Subota, 23. jula

Zenica: Čelik – Matalleghe (17 sati)

Tuzla: Sloboda – Olimpic (18)

Sarajevo: Željezničar – Sarajevo (20.30)

Nedjelja, 24. jula

Krupa na Vrbasu: Krupa . Mladost DK (17.30)

Široki Brijega: Široki Brijeg . Vitez (19.30)

Mostar: Zrinjski . Radnik (20)

(TI/N1)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.