UG Kreka: Umorni smo od praznih obećanja, objekat DTV Partizan treba pomoć gradskih vlasti

by admin
| 18:28

UG Kreka koje aktivno, neprekidno djeluje u gradu Tuzli od 1979. godine javnosti se obratillo saopštenjem za javnost u kojem navode:

Svjesni nemogućnosti adaptacije DTV „Partizan“ u kratkom periodu, tražili smo od gradskih vlasti „konzervaciju“ ovog objekta, te minimalnu adaptaciju ovog prostora. 

Umorni smo od praznih obećanja i uvijek se nameće pitanje da li je neophodno da se priklonimo nekoj od političkih partija kako bi naši obični, normalni zahtjevi bili uvaženi. Naravno, ne prihvatamo takva rješenja, jer kao nestranačko i višenacionalno udruženje možemo zastupati samo interese svih građana koji žive na ovom prostoru.

U jeku izborne kampanje, koješta se radi uglavnom za “podobno“ stanovništvo i kako bi se kupio još po koji glas. Lijepo je vidjeti kada se nešto uradi za interese građana Tuzle, pa makar to bilo i u svrhu predizborne kampanje, ali licemjerje i nebriga vlasti za MZ „Kreka“ koja je jedna od teritorijalno najvećih i najbrojnijih u našem gradu, a po mnogo čemu je i jedinstvena u smislu kulturno-istorijskog naslijeđa (najstarija škola, kulturno umjetnička društva, prvo lutkarsko pozorište, kockarnica, prva el.sijalica itd.).

Stoga Vam se obraćamo s molbom da objavite pismo u cijelosti, koje je poslato Gradskom vijeću prije više od godinu dana i za koje nikad nismo dobili odgovor. Tek toliko da se vidi koliko se i kako poštuje volja građna koje zastupaju.

Molimo općinske vlasti da nam u prvoj fazi adaptacije, pomognu da prostor ispred objekta  DTV “Partizan”uredimo u jednu urbanu površinu. Zatvaranjem otvora na objektu DTV “Partizan”, postavljanjem kontejnera za smeće, uredjenjem igralista, sađenjem zimzelenog parkovskog drveća, postavljanjem klupa, puta i parking prostora, te postavljanjem kapije i zatvaranjem dvorišnog prostora,kako bi ga sačuvali od daljeg propadanja.

1. Zatvaranje otvora na objektu DTV “Partizan”

Od igala, fekalija i drugog smeća nemože se kretati objektom. Postoji mogućnost povređivanja sobzirom da je krovna konstukcija u fazi raspadanja. Smatramo da je neophodno očistiti prostor i zatvoriti sve otvore na njemu,konzervirati ga do početka radova na njegovoj obnovi.

2. Postavljanjem kontejnera za smeće

Smatramo da treba napraviti prostor za dva kontejnera za smeće i postaviti ih desno od objekta uz ogradu,što će omogućiti da se prostor održava čistim.

3. Uredjenje igrališta

Potrebno je očistiti prostor, uništiti korov, izbaciti postojeće smeće, popraviti i prefarbati ogradu kao i postijeće željezne elemente, presvući igralište (vidljiva raskopavanja na terenu), osposobiti koševe, postaviti elemente za odbojku.

4. Posaditi zimzeleno parkovsko drveće

Iznad igrališta,paralelno sa njim čitavom dužinom posaditi jelke (poželjno srebrne smreke)

5. Postaviti klupe

 Između jelki, paralelno sa igralištem postaviti klupe tako da se prostor može koristiti i kao park za starije i djecu.

6. Napraviti put i parking prostor

U širini 5m napraviti asfaltni put do „Stensa“(50-60m) i parking prostor ispred DTV „Partizan“-a.

7. Postaviti kapiju i zatvoriti dvorišni prostor

Sobzirom da je čitav prostor ograđen postavljanjem kapije zatvorili bi  dvorišni prostor i sačuvali od daljeg propadanja i uništavanja.

Na ovom prostoru planiramo organizovati zajednička druženja, razna predavanja,promocije naših uglednih novinara,pjesnika i književnika,organizaciju sportskih turnira,koncerata i svih drugih vidova okupljanja građana od zajedničkog interesa za ovaj dio grada kao i sam grad Tuzlu – navedeno je u dopisu koje potpisuje predsjednik Skupštine UG Kreka, Zoran Petrović, dipl. ing. rudarstva.

(Tuzlainfo.ba)