Ponos Kladnja: Srebreni sa Olimpijade fizičara školovanje nastavlja u Americi

by admin
| 19:44

Mlad, obrazovan, ambiciozan samo su neki od epiteta sa kojima možemo opisati Kladnjaka Bahrudina Trbalića.

Sa 47. Međunarodne olimpijade iz fizike održane u Cirihu, ovaj učenik Međunarodne srednje škole u Tuzli, donio je srebro. Za Bosnu i Hercegovinu zlatnog sjaja.

U konkurenciji 400 učenika iz 90 zemalja svijeta Bahrudin Trbalić iz Kladanjskog sela Krivajevići, uspio je osvojiti srebrenu medalju, na 47. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike održanoj u Cirihu u Švicarskoj. Učesnici su se takmičili iz dvije kategorije. Eksperimentalni test gdje se ocjenjuju praktične spososbnosti i teoretski test koji obuhvata cijelu fiziku. Kako sam kaže, ovo priznanje kruna je njegovog dosadašnjeg rada.

„Intezivne pripreme za ovo takmičenje traju četiri godine. Sastoje se od toga da svo svoje slobodno vrijeme koristim da vježbam fiziku. Znam neki će reći da je to teško, ali kada se nešto voli ništa nije teško. Švicarska je jako lijepa i biti dio tima u društvu koji zna prepoznati vrijednosti, družiti se sa takmičarima iz cijelog svijeta nezaboravno je iskustvo“

Dika i ponos Krivajevića, Kladnja, TK, Bosne i Hercegovine, i porodice Trbalić.

„Da vam kažem mi smo puno sretni što je ovako razuman i pametan. To je Božiji dar, od ranog djetinjstva odskakako je od svoje generacije. To su mi rekli i njegovi učitelji, kada sam pitao kakav je moj Brahe, znate mi ga zovemo Brahe, kakav je u školi, rekli su mi super. Sve ga interesuje. Pitao me je za sve, volio je sve. Od sedmog razreda vozio je i traktor“, kaže djed Šemso Trbalić 

Bahrudin pravi i replike violina, a vjetrenjačama i vodenicama proizvodi struju na rijeci Suhoj govori ponosna Enisa, majka  olimpijca.

„Sretna sam hvala Bogu, sve je prošlo lijepo. Ponosni smo na njega. On sada ide u Boston biće teško, ali naučili smo mi to sa Bahrudinom…

Još jedan u nizu Bahrudinovih izvanrednih uspjeha svakako je i upis na prestižnu školu Massachusetts Institute of Technology – popularni MIT u Bostonu, gdje će nastaviti studij fizike. Put Amerike ide 19. augusta,

MIT na sva tri studijska ciklusa ima 10 000 studenata. Ove godine su primili su samo 100 studenata izvan Amerike. Bahrudin Trbalić je jedan od tih 100. S obzirom na to da je MIT privatni fakultet, godišnje studiranje košta 70 000 dolara. Bahrudin će imati punu stipendiju.

“To i jeste cilj biti jedan od rijetkih koji se bave izučavanjem fizike i mislim se odužiti svima koji su mi pomogli tokom školovanja“, kaže Bahrudin.

Bahrudin govori engleski, njemački i turski jezik. Želja mu je da se nakon okončanja studija vrati u BiH, da bude istraživač i profesor fizike – piše RTVTK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.