Tuzlanski kanton: Projektom Vlade TK 40 mladih ljekara dobilo posao

by admin
| 16:57

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić upriličio je danas prijem za nešto više od 40 ljekara, koji su dobili priliku i putem Projekta zapošljavanja mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje dobili posao u nekoj od zdravstvenih institucija na području našeg kantona.

Radi se o projektu programa zapošljavanja Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona kojim je trebalo biti obuhvaćeno 60 mladih ljekara za šta je sredstva izdvojila Vlada TK.

„Mi smo još krajem 2015. godine, prilikom izrade Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, a imajući u vidu da se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi oko 80 mladih ljekara, izradili strateški plan kojim bi smo kao Vlada, a putem Zavoda zdravstvenog osiguranja obezbjedili neophodna finansijska sredstva za plate tih ljekara. Obzirom da je 20 ljekara dobilo posao putem federalnog programa zapošljavanja, na evidenciji Službe je ostalo još njih 60, za koje smo mi planirali potrebna sredstva” rekao je ministar Hadžiefendić i dodao da su se na Javni poziv Zavoda zdravstvenog osiguranja za prijem ljekara prijavile sve javne zdravstvene ustanove sa područja našeg kantona izuzev domova zdravlja u Tuzli, Gradačcu i Gračanici.

„Obzirom da se tri velika doma zdravlja uopšte nisu prijavila na ovaj javni poziv na evidenciji Službe za zapošljavanje je ostalo još dvadesetak mladih ljekara. Kako bi smo još jednom ih potakli da se prijave i prime mlade doktore, mi smo jučer donijeli zaključak da Poziv produžimo još neko vrijeme, i ja se iskreno nadam da će se i ova tri doma zdravlja javiti i omogućiti upošljavanje ovih mladih ljudi” rekao je ministar Hadžiefendić.

Priliku za rad u struci na ovaj način dobila je, između ostalih i Vera Vrbljanac, doktorica medicine kojoj je ovo prvo zapošljavanje nakon nekoliko godina provedenih u traženju posla.

„Ovim projektom ja sam zaista zadovoljna što nam je pružena šansa prvenstveno da zasnujemo radni odnos i pokažemo svoje sposobnosti i da nam je data prilika da radimo. Ja sam zadovoljna svim ovim”, rekla je mlada doktorica Vrbljanac.

„Ja bih se ovom prilikom zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona i ministru Hadžiefendiću što su nam omogućili da se u ovim teškim vremenima uspijemo zaposliti. Samo riječi hvale imam za ovu inicijativu i nadam se da će i naše ostale kolege uspjeti naći zaposlenje u nekoj od zdravstvenih ustanova”, rekao je mladi ljekar Alen Tvica.

Ministar Hadžiefendić ovom prilikom je istakao da je ovo jedinstven projekat koji se realizira u našoj zemlji, a prvenstveni cilj je omogućiti pravovremeno zapošljavanje mladih ljekara, od kojih se očekuje da u narednom periodu prođu sva neophodna profesionalna usavršavanja i specijalizacije. Obezbjediti mladi stručni kadar javnim zdravstvenim ustanovama i dati poticaj za zapošljavanje mladih doktora medicine koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nije nepoznata priča no ovo je prvi put da se ista i konkretizuje.

„Mi u narednim godinama očekujemo da znatan broj ljekara, studenata prvih generacija Medicinskog fakulteta u Tuzli, ispuni uslove i ode u zasluženu penziju. Kako bi smo spremni dočekali taj momenat, odnosno kako u tom momentu naše zdravstvene ustanove ne bi ostale bez neophodnih medicinskih stručnjaka, sada je prilika da primimo mlade ljekare, koji će se u narednom periodu pripremiti i stručno usavršiti da naslijede svoje starije kolege” objasnio je ministar Hadžiefendić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.