NUB „Derviš Sušić“ Tuzla: Porodica Riste Milićevića biblioteci poklonila 830 knjiga

by admin
| 15:39

Tuzlanska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ od danas je bogatija za 830 novih naslova, koje je kao poklon građanima Tuzlanskog kantona donirala porodica pokojnog Riste Milićevića.

Risto Milićević za vrijeme svog života izrazio je želju da jedan dio svoje privatne biblioteke donira ovoj ustanovi u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspješnu saradnju.

Kćerka pokojnog Riste Milićevića, Nada Remetić, uručila je ovu impozantnu donaciju, te se ovom prilikom zahvalila direktoru Biblioteke, u nadi da će naslovi pronaći svoj put do šire čitalačke publike.

Risto Milićević – rođen je 3. oktobra, 1922.godine u Nenovićima, Trebinje. Osnovnu školu završio je u Zaplaniku, a trgovačku u Kruševcu. Poslije završetka rata (1945) završio je gimnaziju i Pješadijsku Oficirsku školu u Sarajevu. Potom je nastavio studije istorije i geografije na Višoj Pedagoškoj školi u Sarajevu. Od 1935. do aprila 1941. god. radio je u Dubrovniku, Kraljevu i Kruševcu. Učesnik je NOR-a od 1941. do 1945. god. Po završetku rata, oficir JNA, službovao je u Mostaru, Sarajevu, Jajcu, Foči, Osijeku, Vinkovcima i Tuzli, gdje i sada živi. Penzionisan je 1965.god. u činu potpukovnika.

Uz rad i brojne aktivnosti na polju obrazovanja i kulture, bavi se publicistikom i kreativnom fotografijom kao omiljenim hobijem. Radove su mu objavljivali: vojni list Narodni borac (Sarajevo), Oslobođenje (Sarajevo), Glas Slovenije (Osijek), Vinkovačke novosti, Ilustrovani vojni list Front (Beograd), Front slobode (Tuzla) i drugi. Zapaženi su mu radovi u književnim časopisima: Raskovnik (Beograd), Most (Mostar), Prosvjetna poslanica (Tuzla), te u edicijama i publikacijama: Tuzla u radničkom pokretu i revoluciji (1984), Revolucionarni omladinski pokret u BiH (Sarajevo, 1984), Škola u funkciji njegovanja tradicije NOR-a (Tuzla, 1990). Autor je knjiga: Dani nezaborava (Sarajevo, 1984), Fotografija (Tuzla, 2002), Hercegovačka prezimena (Beograd, 2004), Fotomonografija (Tuzla, 2010). Književnik Atif Kujundžić napisao je pregršt stihova o Ristinim fotografijama. Tako je nastala knjiga poezije i fotografije Atifa Kujundžića i Riste Milićevića, pod nazivom Impresija svjetla (Lukavac, 2004).

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.