Kantonalni sud Tuzla: Zatvorska kazna za dvije osobe zbog ratnog zločina u Živinicama

by admin
| 12:33

Kantonalni sud Tuzla  donio je osuđujuću prvostepenu presudu za Enesa Tursunovića (46) i Nijaza Talovića (51) iz Živinica zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u septembru 1992. godine u Živinicama. Tursunoviću je nepravosnažnom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, dok je Taloviću izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se pomenuti terete da su kao pripadnici Armije BiH u ranim jutarnjim satima 15. septembra 1992. godine, u maskirnim uniformama  i naoružani automatskim puškama,  došli ispred kuće civila srpske nacionalnosti u Živinicama, repetirali i uperili u njega puške i verbalno mu prijetili. Kada je oštećeni  zatvorio vrata kuće i pobjegao u kupatilo, ispalili su nekoliko hitaca  u vrata i prozore, provalili u kuću i  u kupatilo, oborili ga na pod i udarali kundakom puške po cijelom tijelu i nanijeli mu lake tjelesne povrede. Nakon toga su mu otuđili automobil, televizor, hranu i piće  te se udaljili.

Oni  se terete da su kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, nečovječno postupali prema civilu i izvršili pljačkanje njegove imovine – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.