Kantonalni sud Tuzla: Četiri osobe iz Banovića osuđene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

by admin
| 13:20

Kantonalni sud Tuzla donio je prvostepenu osuđujuću presudu za Eseda Kočića (70), Miralema Čolića (53), Fikreta Mrkonjića (62) i Mirzu Dedića (54), svi nastanjeni u Banovićima, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog  na području Banovića  u periodu od maja do jula 1992. godine.

Prvostepenom presudom optuženi  Čolić i Mrkonjić su osuđeni na četiri  godine zatvora, Dedić na jednu godinu i šest mjeseci zatvora a Koćić na jednu godinu zatvora.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona pomenutim se stavlja na teret da su  u periodu od početka maja do kraja jula 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, u zgradi „Željezničkog saobraćaja“ u Banovićima, i to Čolić, Mrkonjić i Kočić kao pripadnici vojne policije pri štabu Teritorijalne odbrane  BiH za općinu Banovići, te Dedić kao pripadnik Policijske stanice Banovići, većem broju civila srpske nacionalnosti,  koji su bili zatvoreni, nanosili ozbiljne povrede, snažnu duševnu bol i patnju, vrijeđali njihovo dostojanstvo tako što su im prijetili, vrijeđali ih ili premlaćivali – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.