Jedini bh. predstavnici: Tuzlaci zauzeli 16 mjesto na turniru “Neymar Jr's Five” u Brazilu

by admin
| 11:35

Od 7.7. – 9.7.2016. godine u Brazilu (Santos) održan je Neymar Jr's Five turnir gdje je na finalnom turniru učestvovalo 50 ekipa iz cijelog svijeta. Na turniru je učestvovala ekipa studenata sa Univerziteta u Tuzli predstavljajući Bosnu i Hecegovinu osvojili su izuzetno dobro 16. mjesto.

“Naša ekipa, kao i većina drugih, se prijavila iz zabave, bez ikakvih specijalnih očekivanja od svega toga. Za turnir smo saznali putem Red Bull Wings Team-a, odnosno njihovih promoterki koje su dolazile na studentsku ligu UNTZ. U Tuzli smo od 24 ekipe osvojili 1.mjesto i plasirali se na državno takmičenje. Ni nakon toga se nismo pretjerano uzbudili ili očekivali plasman u Brazilu, ali smo eto uz malo sreće osvojili i 1.mjesto u Sarajevu (u konkurenciji 16 najboljih ekipa iz BiH : Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka) i time obezbijedili putovanje u Brazil gdje smo predstavljali ekipu BiH”, rekao je Ahmed Vuković.

Turnir je koncipiran tako da se igra 5 na 5. Utakmice traju po 10 minuta, a najzanimljivije je to da ekipa koja primi gol gubi igrača tako da se često dešavalo da utakmice završe za cca. 5 minuta, tj. kada jedna ekipa izgubi sve igrače na terenu.“Svi troškovi (smještaj, transport, avionske karte, takse i sl.) su plaćene od strane Red Bull-a i Neymara kao glavnih organizatora i partnera turnira. Naše putovanje je počelo 6.jula sa aerodroma u Sarajevu odakle smo letili za Zurich, te dalje za Sao Paolo. Bili smo smješteni u hotelu u gradu Santosu. Svi smo bili prezadovoljni organizacijom, što uključuje sve, od prijevoza i smještaja pa hrane i svih detalja za koje su se pobrinuli. Sam turnir se igrao na Institutu Neymar Jr, to je kao neki institut ili akademija koju je Neymar osnovao kako bi poboljšao život djece u Brazilu, da im osim fudbala pruži i neki vid edukacije itd, rekao je Emir Vejzović.

“U grupi smo bili sa Argentinom (poraz 1:0), Srbijom (poraz 5:1), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (pobjeda 5:1) i Qatarom (pobjeda 4:0). Prošli smo grupu kao trećeplasirana ekipa. Tu je također sve bilo najvišem nivou, u pauzi između utakmica smo mogli koristiti bazene, sale za igranje igrica, upoznavali smo se sa ekipama iz drugih zemalja i iznenadili se koliko njih dosta znaju o Bosni i Hercegovini. Nakon toga smo išli na Chile, s kojima smo igrali 0:0, te smo mi prošli boljim izvođenjem penala (3:2). Nakon toga smo igrali 1/8 finala sa Njemačkom, te smo poveli 1:0, imali igrača više ali nespretno ispustili vodstvo i na kraju poraženi 2:1. Njemačka je u 1/4 finala poražena od osvajača turnira i to dosta tvrdo, što nam je poslije još teže palo, jer smo bili svjesni da smo možda mogli ostvariti i bolji plasman” kazao je Esnaf Jabupović.

U finalu su se sastale ekipe iz Brazila i Holandije.Vrijedi napomenuti da je učestvovalo dosta mladih igrača (16,17,18 godina koji treniraju u velikim svjetskim klubovima), npr. ekipa iz Belgije su momci koji igraju za juniore Anderlechta, ekipa iz Holandije su momci koji igraju za juniore Ajaxa i slično.

Brazilska ekipa je osvojila prvo mjesto, te samim time i neke velike nagrade, a svakako je velika nagrada bila i upoznavanje i igranje sa Neymarom koji je napravio veliki show nakon finalne utakmice..“Što se tiče naših utisaka, još se nije sleglo sve da možemo dati konačan sud, ali generalno smo svi oduševljeni svime. Kada smo bili tamo, čuli smo po nekim pričama da bi se isto ovo trebalo održati i naredne godine, te bi svakako preporučili svima da pokušaju i da prijave svoju ekipu, ko zna možda im se posreći kao i nama, poručio je Dino Džamkić.Ekipu su sačinjavali: Ahmed Vuković, Ahmed Fehatović, Emir Vejzović, Dino Džamkić sa Fakulteta elektrotehnike i Esnaf Jabupović sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.