Preživio stravičnu saobraćajnu nesreću: Pomozimo Seadu Jogunčiću iz Tuzle da prohoda!

by admin
| 11:59

Trenutak mladalačke nepažnje zauvijek je promijenio i obilježio živote tuzlanskih porodica Kovačević i Jogunčić. Kobnog 27. januara 2015. godine u stravičnoj saobraćajnoj nesreći poginuo je Selmir Kovačević, dok je teško povrijeđen Sead Jogunčić.

Buđenje iz kome

Bili su nerazdvojni prijatelji, saigrači u ORK “Tuzla”, mladići koji su te večeri krenuli u provod.

– Dva mjeseca nakon saobraćajne nesreće probudili su me iz kome. Ničeg se, osim izlaska iz kuće, nisam sjećao. Nakon buđenja saopštili su mi kako je Selmir poginuo – sa sjetom priča Sead Jogunčić, danas devetnaestogodišnjak, koji zbog saobraćajne nesreće nije maturirao u Saobraćajnoj školi.

Prisjećaju se najtragičnih životnih trenutaka, majka Amira priča kako su joj ljekari kazali da samo jedna osoba od hiljadu preživi takvu saobraćajnu nesreću.

Njen sin Sead je imao sreće u nesreći, preživio je, a danas nastavlja borbu sa samo jednim ciljem – normalno hodati svojim nogama.

– Kada su ga otpustili sa UKC-a Tuzla nije mogao stati na svoje noge. Uslijedila je rehabilitacija i Sead se danas, mic po mic, uspjeva kretati. Međutim, sugerirano nam je da idemo u Krapinske toplice, jer su mnogi poslije tamošnjih tretmana ponovno prohodali. Smještaj i rehabilitacija koštaju 34.000 kuna, odnosno oko 9.000 KM, kojih mi nemamo. Živimo u 19 kvadrata garsonjere, koja je u vlasništvu Grada Tuzla, i od 326 KM invalidnine – kaže Amira Jogunčić.

Civilna žrtva rata

Seadov otac Muhamed je civilna žrtva rata. U granatiranju Tuzle sa agresorskih položaja 1992. godine ostao je bez lijeve ruke. Godinama je u centru grada prodavao kokice i na taj način ostvarivao dodatne prihode za svoju porodicu. Nedavno je dobio zabranu za taj posao.

– Rekli su mi da više ne mogu prodavati kokice dok ne registrujem obrt. Traže, faktički, da na aparat za kokice postavim ime firme i da se odreknem invalidnine. Pa ko bi to uradio – pita se Muhamed.

Otkako su zatražili pomoć za liječenje sina na račun porodice Jogunčić uplaćeno je 1.000 KM od Grada Tuzla. Za odlazak u Krapinske toplice potrebno im je još oko 8.000 KM.

– Nikada ne bismo tražili pomoć dobrih ljudi da imamo taj novac. Naša želje su da Sead prohoda, završi školovanje, a nafake će biti – govore Amira i Muhamed Jogunčić.

Račun za pomoć Seadu Jogunčiću

Ukoliko ste u mogućnosti pomoći u liječenju Seadu Jogunčiću možete to učiniti putem žiro-računa u Intesa Sanpaolo banci.

Broj računa je 154-001-00000019-10. Broj partije: 994674-22-452860 ili lično na adresi Envera Šiljka 17, naselje Mosnik u Tuzli.

(TI/Avaz)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.