Franjevci u Tuzli grade HKC: Gradilište danas posjetio predstavnik najvećeg finansijera

by admin
| 11:08

Predstojnik Ureda za Hrvate izvan domovine Zvonko Milas posjetio je gradilište Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ u središtu Tuzle kojeg grade franjevci, a koji najvećim dijelom financira Vlada Republike Hrvatske. 

Hrvatski kulturni centar „Sveti Franjo“ veoma je važan projekt koji oživljava povijest Tuzle. Naime, na mjestu gdje se gradi kulturni centar nekada je bila crkva. Slijeganjem užeg dijela grada, crkva je morala biti porušena. No usprkos vremenu i prirodnim nedaćama, franjevci su se ponovno željeli vratiti u ovaj dio grada te nikada to zemljište nisu željeli prepustiti niti zubu vremena niti ga zamijeniti za gradnju modernih stambenih objekata. Franjevci su povodom 800 obljetnice njihovog dolaska u Bosnu ovim kulturnim centrom željeli ostaviti svoj trajni trag postojanosti, ali i aktivnog života i djelovanja. 

Kao takav projekt je prepoznala i Vlada RH i u potpunosti stala iza gradnje Centra. Zvonko Milas, predstojnik Ureda za Hrvate izvan domovine izrazio je divljenje centrom, ali i svim projektima koje Franjevački samostan na čelu s gvardijanom fra Mariom Divkovićem vodi.

„Vjerujem da ćete uspjeti jer s ljudima koji stoje iza ovakvog projekta u Tuzli vaša je budućnost ne svijetla, nego presvijetla. Mi ćemo vas nastaviti podupirati“, rekao je Milas.

Gvardijan fra Mario Divković zahvalio se na riječima potpore te Milasu kao uspomenu darovao latinični prijepis s bosančice, izvornik “Nauk krstjanski” fra Matije Divkovića, oca književnosti u BiH. Uspostavljena je suradnja s Državnim uredom RH i na drugim projektima što je Franjevačkom samostanu, ali i HKD Napredak Tuzla veoma važno s obzirom da i Napredak i samostan vode brojne zajedničke kulturne projekte koji su Hrvatima, ali i svim građanima u Tuzli veliki oslonac. 

Važno je naglasiti da je Zvonko Milas nazočio danas i potpisivanju ugovora o stipendiranju za pet studenata koji studiraju na Sveučilištu u Tuzli, a koji su aplicirali kod Državnog ureda za Hrvate izvan domovine.

„Ovo je zapravo jeidni i trajni zalog za budućnost, ovi mladi ljudi i njihovo obrazovanje.“

Zvonko Milas zajedno s generalnim konzulom republike Hrvatske u Tuzli Ivanom Bandićem obišao je i druge gradove Sjeveroistočne Bosne gdje se susreo s predstavnicima javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.