Podrška “Maršu mira”: Ekipe Crvenog križa TK pružile 6.000 intervencija prve pomoći

by admin
| 10:38

Više od 60 volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru „Marša mira 2016“, koji je organizovan u periodu od 07.-11. Jula 2016.g. u okviru obilježavanja obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice “Zaštićene zone UN-a”.

Volonteri Crvenog križa TK koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u 7 ekipa Prve pomoći sastavljenih od 6 članova i pružali su usluge za učesnike pohoda. Osim ekipa Prve pomoći za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za smještaj i ishranu članova ekipa formiran je logistički tim sastavljen od 10 članova. U sastavu ekipa CK TK bili su volonteri i uposlenici iz općina/grada: Banovići, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Čelić, Tuzla i Živinice, Bihać, Srebrenica i Kakanj. Vođa timova CK TK i koordinator ekipa prve pomoći i sanitetskih ekipa uključenih u Marš mira bio je volonter CK TK, dr. Fejzo Džafić.

Tokom trajanja Marša pruženo je 5 945 usluga sanitetskog zbrinjavanja od tretiranja bolova, do obrade žuljeva i povreda, opekotina, drugih usluga prve pomoći,  kao i transporta nosilima učesnika koji zbog povreda i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga.

Osim članova ekipa prve pomoći formiran je tim za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili zdravstvene ustanove. Sa ukupno 3 terenska vozila Federalne uprave Civilne zaštite i 3 vozila Crvenog križa Tuzlanskog kantona Timovi za transport obavili su 526 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće dva transporta do helikoptera koji je povrijeđene osobe transportovao do zdravstevnih ustanova u Tuzli i Sarajevu.

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti realizovane zajedničkom koordinacijom između Crvenog križa TK i Pododbora za logističku podršku i realizaciju obilježavanja 21.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kao i Pododbora za Marš mira 2016.

“Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim donatorima koji su svojim donacijama omogućili da volonteri i osoblje Crvenog križa TK daju svoj doprinos na pružanju pomoći učesnicima Marša, s ciljem da bez većih problema prođu ovu fizički i psihološki tešku stazu smrti na putu mira i bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu”, saopćili su iz Crvenog križa TK.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.