Tuzla: Građani obilježili 21. godišnjicu genocida u Srebrenici

by admin
| 17:20

Asocijacija žena GO SDA Tuzla i Asocijacija mladih GO SDA Tuzla danas su u Tuzli organizovali obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Učesnici su mirnu protestnu šetnju započeli ispred Muzičke škole odakle je kolona uz ” Srebrenički inferno” stigla na Trg žrtava genocida Srebrenice kod Gradske česme u Tuzli.

Tokom programa održan je historijski čas o genocidu u Srebrenici i pročitana su imena žrtava genocida koji su danas ukopani u Potočarima.

– Mi smo svakog 11.-tog u mjesecu uz majke Srebrenice. I danas su nam ukazale povjerenje da budemo tu, kada su one sve u Potočarima na dženazi svojih najmilijih. Kao žene i majke smo osjetile potrebu da ovaj plato ni danas ne bude prazan. Srebrenicu niko ne treba doživljavati samo kao ukras na reveru jedan dan u mjesecu, nego je moramo živjeti svaki dan i moliti se da se nikada više nikome to ne dogodi. Danas je dovoljno biti samo čovjek. Ne spominjati nikakve različitosti i pomoliti se da se ovo zlo ne ponovi. Naša želja je da se Tuzla podigne i da ne budemo nijemi na ovo što majke Srebrenice proživljavaju – kazala je predsjednica Asocijacije žena SDA Tuzla, Hidajeta Jarčević.

– Naša je poruka da se ova strašna historija nikada nikome ne ponovi i mi moramo podsjećati da se ne zaboravi. I ova tišina oko nas dovoljno govori. Trabamo da odamo počast žrtvama genocida i to je osnovni smisao svega- kazao je predsjednik Asocijacije mladih SDA Tuzla Senad Mehmedinović.

Danas je u Memorijalnom centru Potočari smiraj našlo još 127 žrtava, među kojima je i 12 maloljetnika od kojih je najmlađi imao 14 godina.

Do ove godine su u Memorijalnom centru ukopani posmrtni ostaci 6.504 identificirane žrtve genocida.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.