Počast žrtvama genocida: 8.372 koraka građana Tuzle za Srebrenicu!

by admin
| 21:39

U Tuzli je i ove godine, treći put zaredom, organizovana „Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu“. Jedan korak za jednu žrtvu, 8372 koraka za žrtve genocida, simbolika su ovog okupljanja Tuzlaka.

– Ovo je događaj kojim želimo omogućiti građanima Tuzle da daju svoj doprinos, suosjećaju sa majkama Srebrenice i da se poklone žrtvama genocida. Prošlogodišnja iskustva su vrlo pozitivna, a raduje nas da se ovom događaju i ovaj put odazvao veći broj građana, da imamo učesnike svih uzrasta, što nam i jeste bila namjera. Događaj nosi naziv mirna šetnja, a on je mnogo više od šetnje – kazao je Adin Huremović, član organizacionog odbora „Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu“ – piše Bportal.ba.

Mirnoj šetnji prethodio je i kratki čas historije kojim se podsjetilo na stradanje Bošnjaka, te pozvalo na 8372 koraka kao sjećanje na zlo koje se ne smije ponoviti nikada i nikome.

-Namjera nam je da naučimo generacije koje dolaze šta se zaista desilo i da ih na neki način uputimo da im se to nikada ne ponovi. Namjera nam je da naše učesnike, one najmlađe učimo da je strašan grijeh oduzeti nekome život, silovati nekoga, učiniti bilo šta nažao drugom živom biću, a to je dostiglo svoj vrhunac zla u Srebrenici, poručili su organizatori šetnje.

Okupljanje velikog broja građana organizovano je ispred Bosansko-kulturnog centra Tuzla, odakle su učesnici krenuli rutom BKC – FO „Aida“- Slatina – Panonska jezera – Crveni 7 – Sjenjak – Oktobarska ulica – Glavna pošta – MUP TK, a šetnja će završiti na Trgu žrtava Srebrenice.

(Tuzlainfo.ba)