Marš mira 2016: Tuzlaci i Podrinjci učesnike dočekali sa hranom i pićem (FOTO)

by admin
| 7:03

Sedmu godinu za redom, grupa humanih ljudi iz Tuzle koju predvodi Senad Pirić Čupo, novinar portala Tuzlarije.net je zajedno sa Udruženjem žena Jadar iz Konjević Polja i Udruženjem građana Vive Žene iz Tuzle i ove je godine dočekala učesnike Marša mira – puta smrti Srebrenica 2016, njih više od pet hiljada, u mjestu Đugum nadomak Konjević Polja.

Praksa je to već zadnjih nekoliko godina da se organizuje štand sa osvježavajućim pićem, hranom te prijeko potrebnim voćem. 

Ovogodišnja akcija dočeka učesnika Marša samo je jedna u nizu koju Tuzlaci realizuju na području Podrinja. 

– Mi se iz godine u godinu spontano organizujemo i kupimo ono što smatramo da je učesnicima najpotrebnije, hranu i voće, i to se uvijek pokaže kao odlična odluka. Finansijsku podršku imamo od naših prijatelja iz Tuzle i dijaspore, koji prepoznaju naš rad te daju svoj doprinos. Ovoga puta dobili smo i pojačanje. Veliku podršku na terenu su nam pružile i kolege sa RTV Slon televizije i Tuzlainfo.ba portala, kao i prijatelji iz pekare Kabil – navodi kolega sa Tuzlarija, organizator akcije. 

Ifeta Mejremić iz Udruženja građana “Jadra” Konjević Polje kaže da je ovo najmanje što se može učiniti za one koji odaju počast žrtvama genocida. 

– U julu 1995. godina mnogi Srebreničani su upravo na ovome mjestu ubijeni. Srpska vojska ih je tada dočekivala sa mecima, a mi danas preživjele žrtve genocida, kao i sve ostale učesnike Marša mira, dočekujemo široke ruke. Ovo je humana strana Marša i mi ćemo i narednih godina na ovaj način počastiti sve one koji žele da odaju počast žrtvama genocida, kazala je Mejremić. 

Organizator se zahvalio Pekari Kabil, Gradskom odboru SDA Tuzla, UNCRO d.o.o., BKC caffe, Dino kafa, Fondaciji Cure, te brojnim forumašima Tuzlarija, prijateljima i pojedincima koji su svojim prilozima pomogli realizaciju akcije.

Fotogaleriju sa jučerašnjeg događaja pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.