Tuzlanski kanton: Inspektorima manje plate i uvođenje noćnog dežurstva

by admin
| 7:57

Dopune zakona o inspekcijama donose određena poboljšanja za rad inspektora na području Tuzlanskog kantona.  Između ostalog, uvodi se novo zvanje inspektora za stočarstvo, zbog usaglašavanja sa zakonom o poljoprivredi i stočarstvu. Pored toga, uvedeno je dežurstvo inspektorima kojima je po ovim izmjenama predviđeno i smanjenje plate.

Na dnevnom redu Skupštine Tuzlanskog kantona ubrzo će se naći Izmjene i dopune Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Riječ je o izmjenama koje su načinjene zbog potrebe uvođenja  poljoprivrednog inspektora za stočarstvo. Do sada, u kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove nisu imali taj profil.

– Proširuju se opisi i obaveze inspektora i glavnih inspektora. Stvara se važna pravna osnova da se uvede dežurstvo u inpsekcijama Tuzlanskog kantona. Naše inspekcije rade dvokratno, po odluci Vlade radno vrijeme od 8 do 22 sata i postoji vakum između, te za vikend i praznike kada se išlo po naredbi direktora. Sada ćemo imati pravni osnov za konstantne dežure, kazao je v.d. direktora KUIP TK, Amel Mehanović.

Kako je istakao v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Amel Mehanović, često se zatekne nedozvoljena roba u periodu 20 do 22 sata zbog čega su, da bi ubrzali proceduru morali reagovati. Pored toga, u novim izmjenama, predviđena su i smanjenja plata inspektorima

– Predviđeno je i smanjenje plate inspektorima koje se odnosi na dodatak od 30 odsto koji se u ovom slučaju smanjuje na 20 odsto zbog usklađivanja sa drugim inspektorima koji nisu u okviru uprave, pojasnio je Mehanović.

Izmjene i dopune Zakona o inspekcijama su dobile pozitivno mišljenje ureda za zakonodastvo skupštinske komisije a prijedlog je prošao i redovnu formu nacrta i javnu raspravu. Takođe je izmjenama riješena i nedorečenost u slučaju odsustva glavnog inspektora. Naime, u takvim situacijama niko nije mogao potpisati nalog inspektoru a sada će to biti moguće jer će nalog moći potpisati direktor, glavni inspektor ili lice po ovlaštenju.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.