“Supermaraton Tuzla – Srebrenica 2016”: Za počast žrtvama genocida trčat će 25 atletičara

by admin
| 13:41

Nakon što su pethodnih nekoliko godina uzimali učešće u “Supermaratonu Bihać – Potočari”, članovi Atletskog kluba “Sloboda Thenograd” ove godine odlučili su organizovati vlastiti supermaraton “Tuzla – Srebrenica” kojim će atletičari sa područja Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine svake godine trčati iz Tuzle ka Srebrenici i time odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

U organizaciji Atletskog kluba “Sloboda Tehnograd” iz Tuzle u nedjelju će se održati “Supermaraton Tuzla – Srebrenica 2016” u kojem će 25 atletičara što iz Tuzle, a tako i sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, neprekidnim štafetnim trčanjem istrčati rutu od 130 kilometara od Tuzle do Srebrenice, čime će dati svoj doprinos obilježavanju 21. godišnjice genocida.

“Mi smo planirali u četiri polazak ispred “Kapije”. Trčat ćemo otprilike po deset kilometara na sat, maršuta je dakle Kapija, Živinice, Kladanj, Vlasenica, Konjević Polje i Srebrenica. Mi smo planirali otprilike stići tamo do nekih 14 sati i po protokolu kako smo se mi dogovorili, namjeravamo obići i nanu Fatu Orlović,” kazao je Dževad Malkić, organizator Supertmaratona “Tuzla – Srebrenica 2016”.

Pored atletičara iz Tuzle, u “Supermaratonu Tuzla – Srebrenica 2016” učestvovati će i devet atletičara iz Cazina, jedan iz Libije, jedan iz Njemačke i nekoliko prijatelja iz Mostara i Zenice, a prevashodni cilje ove velike sportske manifestacije je odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

“Sad ćemo od Tuzle do Srebrenice trčati maraton kako bi atletičari iz Tuzle odali počast žrtvama genocida, isto onako kako odajemo počast Vukovarcima, kada trčimo maraton Tuzla – Vukovar. Planiramo da ovaj maraton postane tradicionalna manifestacija i da svake godine trčimo za Srebrenicu,” naglasio je Malkić.

Dolazak grupe od 25 atletičara sa pratnjom medicinskog osoblja, grupe studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, očekuje se između pola pet i pet, gdje će se pridružiti koloni „Marša mira 2016“, a 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovat će kolektivnoj dženazi i ukopu 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

(TI/RTV Slon)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.