Počast žrtvama genocida: U nedjelju u Tuzli „Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu“!

by admin
| 18:35

U Tuzli će i ove godine, treći put zaredom, biti organizovana „Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu“. Jedan korak za jednu žrtvu, 8372 koraka za žrtve genocida, simbolika su ovog okupljanja Tuzlaka. Zamišljena je kao događaj koji će omogućiti građanima Tuzle da daju svoj doprinos, suosjećaju sa majkama Srebrenice i da se poklone žrtvama genocida.

-Prošlogodišnja iskustva su vrlo pozitivna, nas raduje da se ovom događaju odazvao veći broj građana, da imamo učesnike svih uzrasta, što nam i jeste bila namjera, da napravimo događaj u kojem će učestvovati i oni najmlađi. Događaj nosi naziv mirna šetnja, a on je mnogo više od šetnje – pojašnjava Adin Huremović, član organizacionog odbora „Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu“.

To je čas historije na kojem se govori o stradanju Bošnjaka. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome.

-Namjera nam je da naučimo generacije koje dolaze šta se zaista desilo i da ih na neki način uputimo da im se to nikada ne ponovi, namjera nam je da naše učesnike one najmlađe učimo da je strašan grijeh oduzeti nekome život, silovati nekoga, učiniti bilo šta nažao drugom živom biću, a to je dostiglo svoj vrhunac zla u Srebrenici, ističu iz organizacionog odbora.

Okupljanje će biti organizovano u nedjelju ispred BKC-a Tuzla od 17:30 do 18:00 h, nakon čega će učesnici krenuti rutom BKC – FO „Aida“- Slatina-Panonska jezera – Crveni 7 – Sjenjak – Oktobarska ulica – Glavna pošta – MUP TK, a šetnju će završiti na Trgu žrtava Srebrenice oko 20:00 sati. Organizatori pozivaju sve građane da se odazovu ovom pozivu i pruže podršku žrtvama genocida.

(Tuzlainfo.ba)