Potpisan sporazum: Stipendije za 25 učenika koji upišu obućarski zanat

by admin
| 13:56

U Gradskoj upravi  Tuzla danas  je potpisan Sporazum o saradnji u predmetu stipendiranja učenika za upis u deficitarna proizvodna zanimanja i izvođenja stručne prakse“. Sporazum su potpisali predstavnici  Grada Tuzla, JU Mješovite srednje škole Tuzla i firme „Intral BiH“ DOO Tuzla.

Sporazumom  je omogućeno stipendiranje 25 učenika JU Mješovita srednja škola Tuzla, koji u narednoj školskoj godini upisati zanimanje obućar. Oni će za deset mjeseci svog školovanja mjesečno dobijati po 50 KM.

Sporazum u ime Intral-a BiH, potpisao je direktor Alija Šehović. Istakao je da je Intral u prethodnom periodu zaposlio 280 radnika putem neformalnog školovanja, te stoga smatra da je ovo jako dobar primjer saradnje realnog sektora, vlasti i obrazovanja. Smatra da bi primjer Gradske uprave Tuzla trebale slijediti i ostali.

Grad Tuzla pored ovog današnjeg, ovih će dana potpisati i sporazum sa JU Mašinska srednja škola Tuzla, za stipendiranje također 25 učenika za zanimanja bravari-cjevari i metalostrugari. Stipendije, u mjesečnom iznosu od 50 KM po učeniku isplaćivat će se tokom 10 mjeseci, koliko traje školska godina. Sredstva su obezbijeđena iz Budžeta grada Tuzle.

Svim svršenim osnovcima, koji u prethodnim upisnim rokovima nisu upisali srednju školu, upućen je apel da na trećem upisnom roku, koji će biti organizovan u avgustu, upišu zanimanja-obućar u JU Mješovita srednja škola Tuzla i bravar-cjevar i metalostrugar u JU Mašinska srednja škola Tuzla.

(TI/RTV7)