Policija u “Tuzla-kvarcu”: Zaplijenjene radne mašine, odgovorne osobe osumnjičene za krađu!

by admin
| 10:57

Po naredbi Općinskog suda Tuzla i nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUPTK-a izvršili su danas pretrese na dvije lokacije firme “Tuzla-kvarc”u Bukinju kod Tuzle, kao i na površinskom kopu, odnosno ležištu kvarcnog pijeska u Bukinju koji koristi ista firma.

Prilikom pretresa privremeno su oduzeti rovokopač, četiri teretna motorna vozila, određena poslovna dokumentacija, mobiteli i druga oprema koju je koristila firma, te određena količina iskopanog kvarcnog pijeska.

U proteklom periodu Tužilaštvo je u saradnji s MUP-om TK-a provelo niz predistražnih i istražnih radnji i prikupilo određene dokaze koji potvrđuju osnovu sumnje da su odgovorne osobe u ovoj firmi i pravna osoba “Tuzla-kvarc”, počinili krivično djelo teške krađe, jer su u proteklom periodu protupravno obavljali eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska s površinskog kopa u Bukinju, bez zaključenog ugovora o koncesiji s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK-a.

Time su protupravno pribavili određenu imovinsku korist firmi “Tuzla- kvarc”, a na štetu budžeta TK-a i budžeta Općine Tuzla. U Općinskom sudu u Tuzli već je u toku krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK-a protiv direktora Smajila Velagića i firme “Tuzla kvarc”, također zbog protupravne eksploatacije, i prodaje kvarcnog pijeska s površinskih kopova Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka od 2011. do kraja 2014. godine, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim ministarstvom a na štetu budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu višem od 200.000 KM.

Privredno društvo “Tuzla-kvarc” je imalo zaključen ugovor o koncesiji s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK-a za period od 1. septembra 2005. do 1. septembra 2010. godine, za eksploataciju s navedena tri ležišta. Nakon isteka ovog perioda firma “Tuzla-kvarc” nikad nije zaključila novi ugovor o koncesiji s nadležnim ministarstvom, s obzirom na to da nije ispunila uvjete koji se traže jer, između ostalog, nije platila veći dio obaveza iz ranijeg perioda kada je imala zaključen ugovor o koncesiji, ali je i dalje nastavila protupravnu eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska.

“Tuzla kvarc” d.o.o. je privatna kompanija u kojoj većinski udjel ima direktor ove firme, dok ostalim udjelom raspolaže veći broj manjih udjelničara-uposlenika. U proteklom periodu “Tuzla-kvarc” je, u cilju zaključenja ugovora o koncesiji, potpisivao određene protokole, ali njihove odredbe nisu poštovane, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.