Kelebek stiže u Tuzlu: U proizvodnji igračaka, tekstila i namještaja 400 radnih mjesta!

by admin
| 16:33

Najveći turski proizvođač i distributer namještaja Kelebek (Leptir) uskoro u Tuzli otvara svoj prvi prodajni salon u Bosni i Hercegovini, a o čemu je ove sedmice Tuzlainfo.ba već pisao.

Salon će biti smješten u bivšoj zgradi “Poliuretanske hemije”, u industrijskoj zoni zapad, a radovi na uređenju objekta veličine 4500 m2 zatvorenog prostora su pri kraju. Moderni izložbeno-prodajni prostor, u vlasništvu firme Uvak d.o.o. vrata će kupcima otvoriti 15. jula ove godine.

Tim povodom gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetio je danas proizvodne pogone i prodajne prostorije firme Uvak d.o.o., čiji vlasnik je i predsjednik Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika Abdurrahman Uvak.

“Tokom 2013. godine kupili smo zemljište površine 10.000m2, na kojem danas imamo 4.000m2 zatvorene površine. Trenutno se nalazimo u jednom od tri objekta koji je spreman da se pusti u funkciju, kao salon namještaja koji dolazi iz Republike Turske, Kelebek. Pored ove zgrade u kojoj se nalazimo, imamo još dva dodatna objekta, u kojima će biti pokrenuta proizvodnja igračaka i tekstila. Trenutno u objektu gdje se proizvode igračke uposleno je 120 osoba. 15. jula imamo i svečano otvaranje salona namještaja u kojem će biti zaposleno 30 radnika. Prema našem trenutnom planu, u sva tri objekta, do kraja tekuće godine, planiramo zaposliti ukupno 200 radnika, a do sredine 2017. godine, taj broj bi se trebao popeti na 300 uposlenih. Plan je da u budućnosti, u cijelom kompleksu bude uposleno 400 radnika.

Kreirati ovaj broj radnih mjesta nije jednostavno, no uz podršku lokalne uprave, gradonačelnika Tuzle i Vlade mi uspijevamo u tome. Naš osnovni cilj je da nastavimo sa našim aktivnostima, koje realizujemo na ovom mjestu gdje se danas nalazimo, te da putem aktivnosti turskobosanskog udruženja privrednika, povežemo privrednike Republike Turske i BiH, kako bi u Tuzlu doveli što više turskih investitora. Tuzla se nalazi samo 60 kilometara udaljena od granice sa EU, što joj daje ogroman industrijski potencijal. Mi u budućnosti planiramo, prodavati robu u Tursku, a ne uzvoziti iz Turske. Osnovni i primarni cilj, na kojem ćemo raditi, sa domaćim kompanijama, privrednicima iz Turske, lokalnom upravom i višim nivoima vlasti, jeste da kroz bilateralne sastanke, u narednih mjesec dana, razgovaramo o novim zajedničkim ulaganjima. Prije svega mislim na proizvodnju gljiva, ulja i masti, proizvodnju piletine i jaja, koja će biti orjentisana izvozu. Želja nam je da mediji prenesu pozitivne vijesti iz Bosne i Hercegovine” – izjavio je vlasnik firme Uvak d.o.o. Abdurrahman Uvak.

Ovom prilikom Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, istakao je da je namjera stopu zaposlenosti u Tuzli povećati na 70%. Gradonačelnik Imamović izrazio je solidarnost i žaljenje, u ime građana Tuzle, zbog tragedije koja se desila na istanbulskom aerodromu.

”Stopa zaposlenosti u Tuzli iznosi negdje oko 60-61%. Ja sam javno saopštio naš strateški cilj, da od 1. maja 2016., godine do 1. maja 2020. godine, moramo stvoriti uvjete za četiri hiljade novih radnih mjesta. Time bi povećali stopu zaposlenosti na 70%, i tada je to dovoljna stopa da se pokrene točak razvoja. Uradili smo dosta na komunalnoj infrastrukturi, u cilju stvaranja uvjeta za ekonomski razvoj, sada je zadatak službi da investitorima otklone sve prepreke i poteškoće kako bi se riješio naš najveći problem, a to je nezaposlenost. Trenutno ovdje radi 120 mladih ljudi na proizvodnji igračaka i to će se širiti. Fabrika tekstila, koja je u posjedu gospodina Abdurahmana, će uskoro ovdje otvoriti svoje pogone, kao i salon namještaja te proizvodnja kuhinja, čime ćemo dobiti novih 300 radnih mjesta. Ja bih želio da u Tuzli, do 1. maja 2017. godine, uspijemo stvoriti novih 1300 do 1500 radnih mjesta ukupno.

Došao sam danas ovdje da gospodinu Abdurahmanu, predsjedniku Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, izrazim solidarnost i žaljenje, u ime građana Tuzle, zbog tragedije koja se desila na istanbulskom aerodromu. Turska je jedna jaka zemlja, jedna od najjačih u Europi i na svijetu, i siguran sam da će uspješno savladati one koji se bave najgorim zanatom danas, a to je terorizam” – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.