Svjetski Wocova 2016 kongres: Uspješne prezentacije ljekara UKC Tuzla

by admin
| 12:25

Svjetski kongres vaskularnih pristupa Wocova 2016 (4 th World Congress on Vascular acces) održan od 22-24.juna 2016.godine u Lisabonu u Portugalu, okupio je veliki broj ljekara i medicinskih sestara iz svijeta (Australija, SAD, Kanada, Kina,Japan, Irak, Indija, Brazil, Velika Britanija,Rusija,Italija, Švedska, Njemačka, Švajcarska, Češka …) koji se bave vaskularnim pristupima (rendgenolozi, nefrolozi, kardiolozi, intenzivisti, hirurzi…).

Ljekari JZU UKC Tuzla, mr. med. sci. Atić dr Mirza, mr. med. sci. Atić dr Nedima i dr. Jašarević Amila bili su jedini pozvani aktivni sudionici kongresa iz BiH. Kongres se održao u Kongressnom centru u Lisabonu, u četiri sale sa kapacitetom od 300 do 1200 mjesta. 

Ukupno je bilo oko 70 pozvanih predavanja, okruglih stolova, 6 sponzorskih sesija. Naši predstavnici aktivno su učestvovali sa 2 rada. 

Među 35 prihvaćena apstrakta iz cijelog svijeta bio je i apstrakt The Use of Ultrasound in Determing the Position of Central Venosus Catheter for Hemodialysis – „Flow Signal”autora Atic M, Tulumovic D, Brkic E, Jasarevic A, Mesic E, Atic N, Aleckovic-Halilovic M., koji je prvoga dana kongresa, oralno prezentirala dr Amila Jašarević, a među 132 prihvaćena postera bio je i poster Tunneled Central Venosus Catheter Replacement Trought the Existing Tunel Vithout Using a Guide-Wire Method: Rewiev (Video) Vith Case Series autora Atić M, Tulumović D, Jašarević A, Mešić E, Atić N, Hodžić E, Habul V, Trojak D, Dugonjić M.

Obzirom da se u oba slučaja radilo o prezentacijama novih metoda, radovi su dobro prihvaćeni, a posebnu pažnju je privukla oralna prezentacija i video prikaz ultrazvučne dijagnostike položaja centralnog venskog katetera (CVK), koja je dala sasvim novi pogled na mogućnosti dijagnostike položaja vrha centralnog venskog katetera. Ona je bila iznenađenje i novost za sve prisutne na sesiji. U zanimljivoj diskusiji koju je otvorio predsjedavajući sesije, uz dosta pohvala i komentara kolega radiologa i kardiologa koji su imali pozvana predavanja, predloženo je da se uradi uporedno testiranje elektrokardiografske metode koja se uz rendgensku trenutno pri uvođenju katetera najviše preferira i ultrazvučne koju smo prezentirali, što bi bio prvi rad te vrste urađen u svijetu. Pošto se u okviru kongresa održava i filmski festival na kome se prezentiraju video uradci iz medicinske prakse vezani za vaskularne pristupe naši predstavnici su pozvani da na idući kongres upute video prikaze metoda. koje su prezentirali (veoma profesionalno ih je radio naš snimatelj Eldar Šehić). Iz zemalja u okruženju aktivno učešće imale su još jedino kolege iz Slovenije i Srbije (poster prezentacija). 

Na štandovima farmaceutskih kuća koje se bave vaskularnim pristupima bilo je predstavljeno mnogo novih vrsta katetera, portova, mini ultrazvučnih i drugih aparata, sredstava za održavanje i konzerviranje katetera ali većina toga je barem za sada za nas nedostupno. U suštini bio je ovo za naše predstavnike veoma uspješan kongres i veliko priznanje za dosadašnji rad – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)