Univerzitet u Tuzli: Promovisano 14 doktora nauka, najviše iz oblasti medicine

by admin
| 5:04

Univerzitet u Tuzli, u ovkiru obilježavanja 40 godina postojanja,  jučer je promovirao 14 doktoranata koji su u proteklom periodu odbranili doktorske disertacije na fakultetima Univerziteta u Tuzli. Do sada je ovaj Univerzitet iškolovao ukupno 734 doktora nauka.

Nakon promocije 1100 diplomaca i magistara, u novembru prošle godine, Univerzitet u Tuzli ove godine promovira osamnaest novih doktora nauka. Na svečanoj ceremoniji promocije predstavljeno je njih četrnaest. Veći broj su doktorske disertacije odbranili na Univerzitetu u Tuzli.

“Moram reći da Univerzitet u Tuzli ove godine slavi 40. godišnjicu postojanja Univerziteta. Do sada je promovirano ukupno 734. Impozantan je to broj što odražava kontinuiran rad Univerziteta na razvoj naučno istraživačkog rada i širenju naučne misli. Danas ovih mladih 14 mladih ljudi doprinose tom našem stalnom trendu”, istakla je Aida Crnkić, v.d.rektorica UNTZ.

Za nove doktore nauka današnja promocija je potvrda uspjeha, ali i motivacija da se i u budućnosti bave naučno-istraživačkim radom.

“Možemo biti ponosni, može nam biti drago što smo tu gdje jesmo i što smo ovo postigli i trebamo biti sretni zbog onoga što je pred nama, a velike dužnosti su pred nama, da sada ovo znanje koje smo godinama sticali da prenesemo na dalje generacije koje dolaze jer ukoliko se znanje ne šiti sve gubi smisao”, istakla je dr. sc. Alma Rekić Vuković.

Univerzitet u Tuzli promovirao je devet doktoranata iz područja medicinskih nauka, dva iz prirodnih i po jednog iz društvenih, humanističkih i poljoprivrednih nauka.

U doktore nauka promovirani su: Edita Dervišević, Žana Pozderac, Amela Čičkušić, Amela Pašić, Izeta Softić, Denisa Salihović- Hajdarević, Amina Krupalija- Solak, Nermina Ovčina- Kurtović i Merima Gegić (medicina), Šejn Husejnefendić (žurnalistika), Jasmina Zlatarević (književnost), Amir Zenunović (poljoprivreda – animalna proizvodnja), Alma Damjanović (fizika) i Amra Rekić- Vuković (matematika). 

(Tuzlainfo.ba/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.