Jačanje učiteljskih kompetencija: MIOS i UUTK potpisali Sporazum o naučno – stručnoj saradnji

by admin
| 14:26

Predstavnici Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla (MIOS) i Udruženje učitelja TK (UUTK) potpisali su 28. juna 2016. godine Sporazum o naučno – stručnoj saradnji s ciljem povezivanja MIOS-a i UUTK u području zajedničkih aktivnosti i realizaciji projekata u oblasti unapređenja odgojno – obrazovnog procesa u razrednoj nastavi  i jačanja učiteljskih kompetencija.

Namjera potpisnika Sporazuma je zajednička saradnja na unapređenju, afirmaciji i prezentaciji pozitivne prakse odgojno – obrazovnog procesa u razrednoj nastavi i jačanja učiteljskih kompetencija.

Planirano je da saradnja bude implementirana kroz edukacije članova UUTK i MIOS-a iz oblasti unapređenja i inovacija u neposrednom odgojno-obrazovnom radu u razrednoj nastavi, edukacije članova UUTK i MIOS-a iz oblasti unapređenja učiteljskih kompetencija, organiziranje susreta za članove UUTK i MIOS-a kroz stručne ekskurzije, sajmove, razmjene članova  i druge vidove susreta prosvjetnih radnika/ca, izrada baze materijala i primjera dobre prakse za diseminaciju u osnovnim školama Tuzlanskog kantona, zajedničke aplikacije na domaćim i međunarodnim projektima i ostali oblici saradnje iz djelatnosti oba potpisnika Sporazuma.

„U ime MIOS – a mi je izuzetno drago da smo uspostavili saradnju sa UUTK, posebni iz razloga što ova udruženja imaju srodne ciljeve i zadatke svog rada, te što smo prepoznali da sinergijom iskustava, znanja i resursa, možemo postići dalekosežniji uticaj u formalnom obrazovanju TK, a nadamo se i šire. Ovim Sporazumom danas MIOS demonstrira koliko je bitno uspostaviti svrsishodno partnerstvo uzimajući u obzir da je obrazovanje kompleksan segment društva i da samo zajedničkim djelovanjem možemo postići kvalitetne promjene“, istakla je Edina Malkić, direktorica MIOS – a. 

Predsjednica UUTK Alma Selesković također je izrazila zadovoljstvo potpisanim sporazumom, te smatra da će se time poboljšati rad i UUTK i MIOS – a.

Sporazum s Udruženjem učitelja TK predstavlja prvi od tri dokumenta o saradnji koji će MIOS potpisati s relevantnim tijelima, kako bi u partnerskim odnosima doprinijeli razvoju otvorenih škola u zajednici, a time i jačanje učeničkih kompetencija.

(Tuzlainfo.ba)