Tuzlanski kanton: Povećan broj stranih turista, polovina koristila smještaj u Tuzli

by admin
| 20:13

U informaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o stanju turističko – ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2015. godini, navden je da je registrovano j44.186 posjetioca, što je za 14% više u odnosu na 2014. godinu.

Dolazak stranih turista je u porastu u odnosu na rast domaćih posjetilaca. U 2015. godini ih je bilo više za 19% u odnosu na 2014. godinu. Broj turista koji su koristili usluge smještaja na području Tuzlanskog kantona predstavljaju 4,3% od ukupnog broja registrovanih dolazaka u Bosni i Hercegovini, odnosno 6,11% od ukupnog broja registrovanih dolazaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je na prošlogodišnjem nivou.

Više od polovine, ukupnog broja registrovanih dolazaka, ostvareno je u smještajnim objektima na području Grada Tuzle (52%), 14% je smještaj koristilo u Lukavcu, 12% u Gradačcu, Srebreniku 10%, Gračanici 4%, Banovićima 3%, Živinice i Kladanj 2%, dok je 1% posjetilaca smještaj koristilo na području općine Kalesija.

Zabilježeno je povećanje registriranih privrednih subjekata iz oblasti ugostiteljstva za 0,03%, odnosno broj registrovanih poslovnih subjekata je za 7 veći. U ukupnom broju uposlenih na području Tuzlanskog kantona u 2015. godini ugostiteljstvo učestvuje sa 3,58%.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.