Feniks se digao iz pepela: Tuzlanska “Dita” obilježila 39. rođendan

by admin
| 17:21

Industrija detrdženata DITA u stečaju Tuzla obilježila je 39.godišnjicu od formiranja.

Od 4 proizvoda koliko ih je proizvedeno pri pokretanju tvornice, za godinu dana DITA je uspjela proizvesti kompletnu paletu proizvoda.

„ Počeli smo sa četiri proizvoda, danas smo vratili kompletnu Ditinu plateu. Fabriku smo dosta svojim rukama obnovili, znači ovdje nije bilo nikakvih investitora, sve je rađeno uz pomoć stečajnog upravnika koji nam je dao odrješene ruke da mi sređujemo ovu fabriku u njen pravi izgled i vidjeli ste da je dosta stvarno dosta urađeno.“ istakao je Dževad Mehmedović predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata Dita Tuzla.

Radnici Dite vjeruju da će se pojaviti strateški partner koji će nastaviti sa proizvodnjom, njenom modernizacijom i jačanjem tržišne pozicije ove tvornice. Dva javna poziva prodaju Dite nisu uspjela, novi je zakazan za kraj avgusta, početna cijena je 17 miliona KM.

Kompanija Bingo Tuzla je među prvima pružila podršku tvornici DITA u stečaju. Prema njihovim podacima Ditini proizvodi su među prodajnim liderima.

„ Dita se nametnula svojim kvalitetom i polako pokazuje svoju pravu stranu odnosno da domaća proizvodnja može biti na istoj ravni kao i neke evropske zemlje koje plasiraju proizvode na naše tržište.“, naglasio je Srđan Mičanović ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

„ Ja sam optimista, nadam se da će Dita pronaći strateškog partnera i da će biti opet prvak Balkana u ovoj oblasti.“, mišljenja je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Iz tekućih priliva u osposobljvanje mašina utrošeno je preko 100.000 KM, određeni broj radnika je penzionisan, a oni koji ostaju u farbici nadaju se da će se pronaći strateški partner koji će imati dobre namjere pri kupovini fabrike.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.