Počeli od Panonskih jezera: U toku akcija kontrola vode na javnim kupalištima u TK

by admin
| 5:06

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona počeo je sa monitroingom zdravstvene sigurnosti kupališta. U proteklom periodu uzeti su uzorci vode Panonskih jezera u Tuzli, a u narednom periodu provjera zdravstvene ispravnosti vode obavljat će se i na ostalim javnim kupalištima na području Tuzlanskog kantona.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, već prošlog mjeseca, počeo je sa provjerom zdravstvene ispravnosti vode na javnim kupalištima. Do sada, provjeru ispravnosti vode prošao je kompleks Panonskih jezera u Tuzli. Kontrole vode obavljat će se tokom cijele ljetne sezone – piše RTVTK.

“Rađene su fizičko-hemijske, mikro-biološke analize kvaliteta vode. Uzeti uzorci su zadovoljili zahtjevane kriterije. Inače, uzorci se uzimaju tri puta sedmično u saradnji sa sanitarnom inspekcijom i vlasnicima bazena. Neophodna je sistemska kontrola i praćenje kvaliteta vode da bi se preventivno djelovalo i zaštitilo zdravlje građana”, istakla je dr. Selma Azabagić, spec. higijene i šef Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Sva kupališta tokom ljetne sezone, na kojima bude više hiljada ljudi, potencijalni su izvori bakterija koje mogu izazvati teška oboljenja. U Zavodu za javno zdravstvo ističu da i kupači u velikoj mjeri doprinose čistoći vode na kupalištima.

“Ja bih naglasila da kupači treba da poštuju kućni red. Znači da na kupalištima koriste sanitarne čvorove za fiziološke potrebe. Također, da se kupaju i truširaju prije i poslije kupanja u bazenskoj vodi, a vlasnici bazena treba da tehničko-tehnološki održavaju taj objekat i da kontrolišu zdravstvenu ispravnost ovakve vode”, istakla je dr. Selma Azabagić, spec.higijene i šef Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Tk.

Najproblematičnija kupališta su ona gdje su nadležne službe utvrdile ispuštanje otpadnih voda u voodotoke, pa je stoga, najbolja prevencija izbjegavati kupališta čija voda nije prošla tretman analiza u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.