ZZO TK: Sa markicom u knjižici ne trebate plaćati putničko-zdravstveno osiguranje

by admin
| 21:43

Svaka osigurana osoba koja živi u Tuzlanskom kantonu ima pravo na korištenje zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u inostranstvu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.

To znači da sve osobe koje u svojoj knjižici imaju markicu za tekuću godinu ne moraju osiguranje plaćati u osiguravajućim kućama, već besplatno u svakoj od poslovnica Zavoda u kantonu. Procedura je jednostavna i čine je tek dva obrasca.

„Taj obrazac se ne plaća, taj obrazac se ovjerava, samo je neophodno da je osigurano lice zdravstveno sposobno za putovanje i na osnovu tog zdravstvenog stanja koje potpiše i ovjeri ljekar porodiče medicine mi izdajemo dvojezični obrazac“, pojašnjava Riad Kurtalić, glasnogovornik zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Ali da bi imali osiguranje potrebno je prije putovanja da ispunite obrazac u najbližoj poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja, gdje vam izdaju dvojezični obrazac.

No, ova zaštita ograničena je kako na bolesti, tako i na države u kojima je možete dobiti besplatno. Tako Zavod zdravstvenog osiguranja TK ima ugovor sa svim bivšim republikama Jugoslavije, Njemačkom, Francuskom, Belgijom, Luksemburgom, Mađarskom, ali i Turskom, zemljom u koju veliki broj naših državljana često putuje.

„Ovo se ne plaća, razlika je velika za razliku od osiguravajućih kuća, s obzirom da sa osiguranjem neke osiguravajuće kuće vi trebate imati novac sa sobom, pa tek onda da refundirate“, tvrdi Kurtalić.

No, da bi ste se u slučaju hitne zdravstvene zaštite, liječili u inostranstvu bez ikakvog plaćanja, potrebno je da obrazac koji dobijete u kantonalnom Zavodu, zamijenite za bolesnički obrazac u najbližem zdravstvenom fondu u gradu u koji ste doputovali.

U sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja u toku jedne kalendarske godine svi osiguranici imaju pravo na osiguranje 30 dana, što znači da tih trideset dana mogu koristiti u različitim periodima i za različite države, a preporuka je svim osiguranicima da taj zahtjev podnesu sedam dana prije putovanja.

„Savjet našim građanima da na bilo koji način se osiguraju kada putuju u inostranstvo bilo preko nas ili osiguravajućih kuća, jer svaki vid zaštite je bolji nego da odete nespremni“, poručuje iz Zavoda.

Obrasci za zdravstveno osiguranje u inostranstvu mogu se naći na službenoj stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK – prenosi Bportal.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.