Budite oprezni: Na području TK-a zabilježeno 14 ugriza zmija

by admin
| 12:47

Tokom juna iz raznih dijelova Tuzle stizale su vijesti o pojavi zmija, nerijetko i u centru grada.

Viđene su u naseljima Batva, Crvene Njive, Gornje Brdo, a jedna je sklonjena i sa automobila na parkiralištu Panonnice. Za sada nema informacija da su, barem u naseljima, viđene otrovnice.

– Od maja do danas prijavljeno je 14 ugriza zmija. Uglavnom je riječ o punoljetnim osobama, a samo u jednom slučaju zmija je ugrizla maloljetnu osobu i to dječaka – izjavio je za Fenu dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, kod devet pacijenata radilo se o težim povredama i pružena im je adekvatna ljekarska pomoć. Pet pacijenata opservirano je u dnevnoj ambulanti, a od tog broja kod tri osobe nije se radilo o ugrizu zmije, kaže dr. Ahmetagić.

Svi su nakon bolničkog tretmana vraćeni kući tako da trenutno na Klinici nema pacijenata s dijagnozom trovanja usljed zmijskog ugriza.

Dr. Ahmetagić je opovrgnuo spekulacije kako u UKC Tuzla nema seruma protiv zmijskog otrova.

– Klinika za infektivne bolesti ima sve što je potrebno za pružanje pomoći pacijentima uključujući i dovoljne količine seruma. Do sada, nasreću, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj – zaključio je dr. Ahmetagić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.