Advokatska komora traži pomoć Vlade TK: Spriječiti zloupotrebe imenovanja advokata po službenoj dužnosti

by admin
| 13:50

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar finansija Jakub Suljkanović razgovarali su danas sa predstavnicima Regionalne advokatske komore Tuzla.

Rješenje jednog od većih problema sa kojim se susreću članovi Komore, a to je neažurnost postupanja Kantonalnog suda u Tuzli, prema riječima premijera Gutića, je u podizanju niskih normi.

„Cilj Vlade TK je popraviti status u pravosuđu i tužilaštvu, koji su dugo bili zanemarivani. To je i razlog zašto smo ove godine planirali izdvojiti 500 000 KM kao ulaganje u sudove. Ukoliko se ažurnost Kantonalnog suda u Tuzli može popraviti povećanjem broja sudija, mogu reći da će Vlada TK dati saglasnost za prijem još jednog sudije”, kazao je ovom prilikom premijer Gutić.

Predstavnici Komore ovom su prilikom naglasili da im je namjera načiniti instituciju koja će pratiti potrebe tranzicije, europeizacije sistema te okloniti dosadašnje manjkavosti, sve u funkciji građana i svojih članova, advokata. Među problemima s kojima se na tom putu susreću, rečeno je ovom prilikom, su zloupotrebe imenovanja advokata po službenoj dužnosti. Na prijedlog premijera Gutića dogovoreno je da se načini inicijativa za promjene u Zakonu o krivičnom postupku FBiH, čime će se sistemski izbjeći protežiranje pojedinih advokata.

Na današnjem sastanku također je dogovoreno da će problem realizacije po rješenjima sudova troškova službene odbrane i poštivanje rokova i redoslijeda isplate, u narednom periodu biti riješen pravljenjem mjesečne dinamike isplata.

(Tuzlainfo.ba)