KO SDA TK-a: Gradska uprava Tuzle bi trebala po uzoru na Vladu TK podići nivo transparentnosti

by admin
| 13:18

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije BiH Tuzlanskog kantona izražava podršku aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona transparentnom donošenju svih odluka Vlade. S tim u vezi, zaprepašteni smo načinom na koji SDP Tuzla, takvo, transparentno, donošenje odluka pokušava zloupotrijebiti i prikriti svoje neuspjehe.

Povodom saopćenja za javnost koje je nedavno uputio FOM SDP Tuzla, a u kojem kritikuju podršku Vlade Tuzlanskog kantona održavanju koncerta muzičke grupe „Bijelo dugme“ i dovode je u vezu sa isplatom socijanih davanja iz budžeta Tuzlanskog kantona, ovim putem želimo jasno kazati da su kašnjenja u isplatama socijalnih davanja u Tuzlanskom kantonu znatno smanjena u odnosu na kašnjenja iz 2014.godine, kada je SDP-ova Vlada ostavila kantonalni budžetski deficit u iznosu od oko 100 miliona KM.

Forum mladih SDP-a namjerno zaobilazi činjenicu da su na dan održavanja koncerta, članovi Bijelog dugmeta posjetili i održali predstavu u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja i JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Da li je bilo vrijedno? Za odgovor, koliko im je značila posjeta Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, bi najbolje bilo pitati štićenike ovih dviju ustanova i njihove roditelje.

S druge strane, direktore ovih ustanova treba pitati kolika je vrijednost donacija koje su tog dana, ali i u kasnijem periodu članovi Bijelog dugmeta obezbijedili za djecu, štićenike ovih institucija.

Istovremeno u težnji za sticanjem jeftinih političkih bodova u predizbornoj kampanji FOM SDP Tuzla namjerno zaobilazi i činjenicu zloupotrebe javnih preduzeća i institucija na gradskom nivou. S tim u vezi postavit ćemo nekoliko pitanja, na koja će javnost nadamo se dobiti precizne odgovore:

– Koja je tržišna cijena, a za koliko novca je JU Stadion „Tušanj“ iznajmila prostor za održavanje koncerta „Bijelog dugmeta“ i koja je to aktivnost Bijelog dugmeta razlog za tu korekciju cijene?

– Koliko se karata ili ulaznica kupuje iz budžeta gradskih javnih ustanova i javnih preduzeća, kao podrška održavanju manifestacija iz okrilja Gradske uprave?

– Koliko se javnog novca svake godine iz budžeta Grada Tuzle izdvoji za održavanje koncerata polupoznatih i nepoznatih muzičkih grupa u Tuzli (Kaleidoskop i slične manifestacije)?

Ovim putem pozivamo i predstavnike SDP-a BiH, time i čelnike Gradske uprave, da po uzoru na Vladu Tuzlanskog kantona podignu nivo transparentnosti svog rada i donošenja odluka, a posebno da javno objave iznose ukupnih mjesečnih primanja rukovodećih službenika u Gradskoj upravi.

Na kraju uz podršku dosadašnjim aktivnostima Vlade TK, izražavamo i naše očekivanje da i pored zloupotreba njene transparentnosti, Vlada nastavi da u cilju javnog interesa građane pravovremeno i objektivno informiše o svim aktivnostima i odlukama koje donosi, a za što je do sada više puta dobila priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih institucija i nevladinih organizacija – navedeno jeu  saopštenju KO SDA TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.