Nove lokacije: Ramazanski top se seli na Debelo Brdo, Borić, Ilinčicu…

by admin
| 11:00

Nakon Kicelja ramazanski top koji najavljuje vrijeme iftara u Tuzli, od 22. juna seli se na nove lokacije u gradu.

Hasan ef. Spahić, predsjednik MIZ Tuzla kazao je da je Medžlis želio i ove godine vjernicima da priušti ugođaj ramazanskog topa, kako bi ih posjetili na nekadašnja vremena i način na koji je topom oglašavano vrijeme iftara.

– Od 22. do 24. juna ramazanski top će biti na lokaciji Debelog Brda, od 25. do 27. juna top će oglašavati iftare sa Ilinčice. Nakon toga, od 28.do 30. juna iftar će biti oglašavan sa Borića. Na Kicelj se top ponovo vraća od 1. do 4. jula. Želim da naglasim da je ugođaj ramazanskog topa pomogla Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Zahvaljujem Turističkoj zajednici na tome – istakao je Spahić.

Pucanje topova sa uzvisina iznad gradova u mjesecu pobožnosti, skrušenosti i jačanja međuljudskih odnosa višestoljetna je tradicija bosanskih muslimana, koja je za vrijeme političkog režima u Jugoslaviji bila zabranjena, ali je 1990-ih godina ponovo oživjela u nekim bosansko-hercegovačkim gradovima, a od prošlog ramazana ova tradicija se vratila i u naš grad.

Drago nam je da je Turistička zajednica TK ramazanski top prepoznala kao važan tradicijski momenat mjeseca ramazana i kao takvog ga podržala – ističu iz Medžlisa Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.