Tuzlanski kanton: Veliko povećanje broja zaposlenih!

by admin
| 21:05

U odnosu na februar ove godine, u prethodnom mjesecu, porastao je broj zaposlenih u Tuzlanskom kantonu. Naime, u februaru je na ovom području bila je zaposlena 84.431 osoba dok je krajem maja registrovano 94.126 zaposlenih. 

Prepolovljen je i broj prijavljenih osoba  iz radnog odnosa na evidenciju nezaposlenih. Povećan broj zapošljavanja dobrim dijelom je rezultat finansijske podrške federalne i kantonalne vlade i Federalnog zavoda za zapošljavanje – piše RTVTK.

Broj ukupno brisanih osoba sa evidencije u Službi za zapošljavanje TK zbog pronalaska posla u periodu januar – maj ove godine porastao je u odnosu na isti period prošle godine. Naime, u 2015. godini u rasponu od januara do maja zaposleno je 6.639 osoba dok je u prvih šest mjeseci ove godine posao pronašla 10.041 osoba. Smanjen je i broj nezaposlenih za 7412 osoba u odnosu na prošlu godinu.

– Prema podatcima iz Porezne uprave, trenutni broj zaposlenih na području Tuzlanskog kantona iznosi 94.126 osoba dok je u februaru taj broj iznosio 83.431 osoba. Znači da se broj povećao. Služba za zapošljavanje smatra da se broj zaposlenih povećao zbog naših programa poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja koji su krenuli u realizaciju od februara 2016 godine. I od februara do kraja maja, po tim programima je zaposleno 1757 osoba, kazala nam je saradnica za infromisanje kantonalne Službe za zapošljavanje, Amela Zahirović.

Smanjen je i broj prijavljenih osoba iz radnog odnosa na evidenciju nezaposlenih. U maju je na taj način prijavljeno 795 osoba u odnosu na januar kada je taj broj iznosio 1554 osobe. Riječ je o osobama koje su dobile otkaze na poslu nakon čega su se prijavile na biro.

Inače, više od 15 miliona KM je ove godine utrošeno za poticanje zapošljavanja a sredstva su obezbjedila kantonalna i federalna vlada te federalni zavod za zapošljavanje.

(Tuzlainfo.ba/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.