Klizište im uništilo prvobitni dom u Tuzli: Mujići dobili ključeve kuće bez struje i vode!

by admin
| 20:30

Ramiza i Hilmo Mujić iz tuzlanskog naselja Borić u proljeće 2014. godine preko noći su ostali bez krova nad glavom. Klizište nezapamćenih razmjera progutalo je njihovu porodičnu kuću, uništilo voćnjak, pomoćne objekte…

Ramiza i Hilmo su tako postali podstanari u sopstvenom gradu, a kako žive od minimalne penzije kiriju posljednjih mjeseci nisu mogli plaćati.

U razgovoru za “Avaz“ podsjećaju kako su krajem 2015. godine u gradskoj upravi potpisali ugovor o gradnji kuće u naselju Kozlovac. Ključeve novog doma su, kako navode, dobili 12. maja 2016. godine. Međutim, njihovim mukama nije došao kraj.

– Kuće su građene po sistemu ključ u ruke. Nama su dodjelili ključeve, ali mi u kućama nemamo ni struju ni vodu. Kad god sam upitao kada će i taj problem biti riješen, odgovarali su da je u završnoj fazi. Već drugi mjesec traje završna faza, a supruga i ja živimo u mraku i bez vode – govori Hilmo Mujić.

Supruga Ramiza nije mogla više boraviti pod tuđim krovom. Prvog dana ramazana otvorila je ključeve nove kuće i započela post. – Odlučila sam da zapostim ovdje. Upalim vatru na plinskom kuhalu i tako osvjetljujem prostorije. Ja sam faktički nepokretna i sve što mi treba obezbjeđuje moj Hilmo – govori nana Ramiza.

Mujići su ogorčeni na odnos gradske uprave, mjesne zajednice, Civilne zaštite… – Dobijali smo obećanja koja nisu realizovana. Neki dan je postavljen jedan stub za električnu energiju i na tome se završilo. Najsretniji bi bili da struju i vodu dobijemo do Bajrama. Ali, plašimo se da ovaj posao ne potraje i da bez struje i vode uđemo u zimu – kaže Hilmo. Ramiza i Hilmo Mujić žive od minimalne penzije. Na Boriću čuvaju kravu koja im donosi dodatni izvor primanja. Supruzi Ramizi ukinuta je invalidnina…

– Invaliditet moje supruge bio je procijenjen na 90 posto i na konto toga dobivali smo 72 KM pomoći. Međutim, ljekari su procenat invalidnosti smanjili na 80 posto te smo ostali bez primanja po tom osnovu. Svako ko dođe kod nas može vidjeti da je Ramiza faktički nepokretna, da joj treba tuđa pomoć i njega. Samo jedan lijek plaćamo oko 100 KM. Ali, bez obzira na to, njoj su ukinuta primanja po osnovu invaliditeta – s ogorčenjem zaključuje razgovor za “Avaz” Hilmo Mujić, stanovnik Tuzle kojem je klizište prije dvije godine uništilo sve što je imao.

Kako su se gradile kuće?

Grad Tuzla je u ovom prijektu osigurao placeve za kuću. Trebao je obaviti pripremne radova, koji podrazumijevaju uspostavu komunalne infrastrukture, te radove na priključenju budućih objekata na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Međutim, osam montažnih kuća još uvijek nisu spojeni na elektro i vodovodnu mrežu. Projekat je implementirao UNDP u okviru EU Programa oporavka od poplava, a za koji je dio sredstava osigurao i Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji F BiH.

(TI/Dnevni avaz/E. Sk)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.