UKC Tuzla: U dva dana urađene tri transplantacije matične ćelije hematopoeze

by admin
| 10:38

Tokom dva dana (16. i 17. juna 2016. god.) u Hematološkom odjeljenju UKC-a Tuzla urađene su tri transplantacije matične ćelije hematopoeze-koštane srži.

Alogena srodna HLA podudarna transplantacija je urađena bolesnici dobi 53 godine iz Jajca koja se do sada zbog Akutne limfoblastne leukemije liječila u KSCU Sarajevo, ali je zbog nemogućnosti sprovođenja transplantacije koštane srži u Sarajevu upučena u naš centar. Donor matične ćelije je bolesnicin rođeni brat.

Druga, autologna transplantacija, urađena je bolesnici dobi 24 godine iz Brčko Distrikta koja je kod nas liječena takođe zbog Akutne limfoblastne leukemije. 
U nedostatku srodnog HLA podudarnog donora matične ćelije odlučili smo uraditi autolognu transplantaciju matične ćelije kao oblik konsolidacionog terapije.

Treća bolesnica je iz Gračanice, dobi 53 godine koja je u Odjeljenju za hematologiju liječena zbog non-Hodgkin limfoma, oblika Mantle cell limfoma. 
Nakon sprovedene autologne transplantacije +1 dana učinjen je “in vivo purging” (“prečišćavanje u živo”) monoklonalnim antitijelom-Mabthera/Rituximab, što je najnoviji pristup u transplantaciji matične ćelije u svijetu, a što se u našem centru primjenjuje predhodne tri godine.

Svi pacijenti, kao i donor, stabilni su i dobro se osjećaju.

Od kraja januara 2016. godine do sada u Odjeljenju za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla urađeno je 10 transplantacija koštane srži pacijentima iz cijele Bosne i Hercegovine, od toga dvije alogene od srodnog HLA podudarnog donora matične ćelije, što pokazuje da je ovaj modalitet liječnje postao rutina u našem svakodnevnom radu. 

Svi transplantirani pacijenti su stabilni i vratili su se svojim svakodnevnim aktivnostima – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.